Trouba se bude znovu blýskat čistotou. Domácí prostředky si se všemi nečistotami spolehlivě poradí
Všichni chceme mít troubu, sporák i zbytek kuchyně dokonale čisté. Bohužel u většiny povrchů v kuchyni je čištění složité a zdlouhavé, protože je plné tuků a zbytků jídla. Mnoho lidí v první chvíli sahá po chemických čistidlech, která jsou možná účinná, ale také drahá, škodlivá pro zdraví i pro životní prostředí. Přitom můžete použít metody, které budou efektivní, a přitom mnohem šetrnější k vaší domácnosti i peněžence. Podívejme se na nejlepší přírodní možnosti čištění trouby.
Horkovzdušná trouba
Před začátkem celého procesu zjistěte, jestli má spotřebič funkci konvekce. Pokud ano, nemusíte používat žádné silné chemikálie, abyste ji dokonale vyčistili a zbavili všech nečistot. Stačí, když do nádoby vhodné do trouby nalijete vodu, vymačkáte do ní šťávu z půlky citronu, zapnete ji na 160 až 170 stupňů Celsia a spustíte horkovzdušnou funkci. Pára úžasně vyčistí každé zákoutí spotřebiče a odstraní veškeré nečistoty a tuk. Po dokončení stačí vše setřít měkkým hadříkem namočeným ve vodě a běžném saponátu na nádobí.
Čištění solí a jedlou sodou
Máte-li v troubě odolné skvrny, můžete se jich zbavit použitím kuchyňské soli, jedlé sody a vody. Jak na to? Vnitřek trouby nejdříve postříkejte čistou vodou. Poté smíchejte 1/3 hrnku soli s jedním šálkem jedlé sody a posypejte touto směsí vnitřek zařízení. Poté vše znovu postříkejte vodou. Nechte působit přes noc. Následující den vnitřek spotřebiče umyjte teplou vodou s mycím prostředkem a nakonec vše důkladně osušte. Uvidíte, že po nečistotách nebude ani památky.
Dvířka mohou být velkým oříškem
Většina trub má skleněná dvířka, na kterých se po čase objeví nečistoty a odolné skvrny. Použít na ně můžete denaturovaný alkohol a vazelínu. První prvek rozpustí mastnotu a druhý změkčí nečistoty, které následně budete moci snadno odstranit. Po vyčištění umyjte sklo měkkým hadříkem namočeným ve vodě a osušte.
Zdroj: https://www.bhg.com.au/clean-your-oven-in-5-minutes