Odvar z libečku posílí zdraví celého těla. Někteří by se mu přesto měli raději vyhnout
Libeček je často pěstovanou bylinkou na našich zahrádkách. Jeho listy jsou výborným doplňkem do polévek a omáček. Ne každý ale ví, že může být velmi užitečný pro naše zdraví! Zkusíte si připravit odvar z libečku?
V čem nám může pomoct?
Je to výrazná a nenáročná rostlina, která může dosahovat výšky až 2 metry. Používáme ho jak sušený, tak čerstvý. Má výjimečnou a výraznou chuť. Obsahuje enzymy, organické kyseliny, silici terpineol, furokumariny a vitamin C. Díky těmto látkám má výrazně léčivé účinky. Má komplexní účinky na lidské tělo, léčí vše od trávení po záněty močových cest. V čem může libeček pomoct?
- Zlepšuje trávení, pomáhá při nechutenství.
- Má močopudné účinky, čistí krev.
- Působí jako afrodiziakum.
- Pomáhá při nepravidelné menstruaci.
- Pomáhá rozpouštět žlučové a močové kameny.
- Zlepšuje krevní oběh.
- Pomáhá proti dně a revmatismu.
- Působí na svalovou a nervovou soustavu.

Jak na odvar z libečku?
K přípravě odvaru můžeme použít listy i kořen rostliny. Libeček si můžete koupit nebo použít svůj vypěstovaný. Kořen stačí důkladně osušený a umytý. Příprava je velice jednoduchá, 1,5 lžíce libečku zalijte 3 dl vroucí vody a přiveďte k varu. Nechte chvilku povařit. Pak nápoj sceďte, počkejte, až vychladne, a můžete ho pít. Užívají se dva šálky denně. Ačkoliv se dají využít i listy, kořen libečku je nejúčinnější.
Použití v kuchyni
Mladé lístky se dají výtečně využít v kuchyni. Používají se do polévek, salátů a dokážou dochutit i omáčky. Výborně chutnají i na chlebu s máslem.
Kdy libeček není vhodné užívat?
Ačkoliv má plno pozitivních účinků na naše zdraví, jsou případy, kdy by se neměl užívat. Rozhodně se nesmí užívat v těhotenství a při kojení, to by mohl snížit laktaci. Není vhodné ho užívat dlouhodobě ve vyšších dávkách, kvůli obsaženým silicím by mohl dráždit ledviny. Také pokud již máte problémy s ledvinami, je lepší se mu vyhnout.
Zdroj: https://bodyandface.ru/en/digestive/lyubistok-lechebnye-svoistva-i-protivopokazaniya-zagotovka.html
