Garlic 2097759 1920

Kuchyně se bez česneku neobejde, mnoho lidí ale stále neví, jak ho správně zpracovat

Víte, jak správně oloupat stroužek česneku, aby to nestálo moc námahy? Stačí ho jen položit naplocho na prkénko, širokou stranou nože pevně zatlačit čepel na česnek a je to. Ten se rozpadne a slupka se snadno sundá. Navíc ho takto můžete rovnou nasekat do pokrmu. 

Vůně česneku během vaření slábne

Česnek se používá do mnoha pokrmů. Hodí se do pomazánek, teplých jídel, na slané koláče. Společně s cibulí patří mezi zeleninu, která je v kuchyni využívaná nejčastěji. Během vaření ale přichází o svou typickou vůni a chuť, proto ho přidávejte vždy až ke konci vaření.

Mohlo by vás zajímat:  Rostliny na pracovní stůl rozhodně patří a nepřekáží ani minimalistovi
Zdroj obrázku: Pixabay

Výborný je česnekový špenát, který se hodí jako příloha k vepřovému masu. Italové tento pokrm milují. Oloupaný a rozdrcený česnek se položí na vidličku. Na pánvi rozehřejte olivový olej a potřete ji česnekem. Poté přidejte špenát a míchejte vidličkou, na které je napíchnutý stroužek. 

Pečené česnekové hlavy jsou velmi oblíbený doplněk jídel podávaných v restauracích. Mají totiž méně agresivní chuť i aroma než čerstvé, a proto se nemusíte bát si je objednat. Česnek tak můžete použít na toast nebo grilované maso. Česnek skladujte na chladném a suchém místě, které by mělo být také dobře větrané a mimo dosah světla. Pokud mu vytvoříte takové podmínky, vydrží několik měsíců.

Mohlo by vás zajímat:  Tyto nezbytnosti nesmí chybět v žádné kuchyni. Usnadní každodenní úklid bez námahy
Zdroj obrázku: Pixabay

Česnek jako lék na všechno 

Používá se také v lékařství, pomáhá při angíně nebo chřipce. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a také chrání před trombózou. Působí dobře proti vysokému tlaku a pomáhá při žaludečních problémech. Je to potravina, která je vždy po ruce. Odborníci uvádějí, že bychom měli denně sníst alespoň jeden stroužek, abychom posílili imunitu. Ne každý ale zvládne štiplavou chuť čerstvého česneku.

Můžete si ho vymačkat do tvarohu nebo smetanového sýru a namazat na pečivo. Pro někoho je to schůdná varianta, jak sníst česnek. Vyrábí se také jako doplněk stravy pro ty, kteří mají rádi jeho účinky, ale čerstvý ho nemohou konzumovat. 

Přidat na Seznam.cz