Close Up Hands Cleaning Cabinet

Dokonale čistá kuchyně je základem každého domova

Čistá kuchyně je výkladní skříní každé hospodyňky. Je místem, kde se každodenně připravují pokrmy pro všechny členy rodiny, proto se musí udržovat v hygienické čistotě. Musí se odstraňovat pravidelně prach, nečistoty i mastnota, která vzniká při vaření nebo při manipulaci s vařenými jídly. Přes pravidelnou očistu se mohou v kuchyni vyskytovat místa, která na pohled sice nejsou špinavá, přesto jsou rájem pro různé patogeny. Typickým příkladem jsou dřez nebo sporák, případně varná deska vyžadující zvýšenou pozornost. Které plochy jsou náchylnější a jak je vyčistit?

Hořáky i rošty

Hrnec přeteče nebo z pekáčku ukápne výpek, to jsou zcela běžné situace, ke kterým při vaření dochází, a důsledkem je vznik připečených mastných spálenin, které lze jen těžko odstranit. Nepomáhá intenzivní drhnutí, nadto může omastek vystříknout též za samotný sporák nebo za varnou desku. Jak tedy postupovat? Pro čištění se používá běžný hadřík a mycí prostředek, jehož účinek se zesílí čerstvou citronovou šťávou, která se na fleky nastříká a nechá působit. Poté se dočistí pomocí vody se saponátem. Obdobně se postupuje z odnímatelnými hořáky nebo rošty, které se před čištěním namočí do roztoku vody a jedlé sody.

Mohlo by vás zajímat:  Mastné skvrny na podlaze vyčistí bramborová mouka a prostředek na nádobí
Zdroj obrázku: Freepik

Dřez jako líhniště bakterií

Vytřít dřez hadříkem a je čisto? Bohužel ani na pohled lesklá nádoba nemusí být zcela bez patogenů. Naopak ve dřezu a v odtoku se líhnou bakterie, protože v odtoku se hromadí nečistoty, plak z mycích prostředků a zbytky spolu s mastnotou z omývaných potravin i hrnců a pánví. Tato směs může později odtok zcela ucpat, přičemž se z trubky následně line nesnesitelný zápach. Pro vyčištění se musí použít gumový zvon, současně se pravidelně musí dřez vymývat směsí octa spolu s jedlou sodou, aby se vyčistil a rovněž povrch vydezinfikoval.

Mohlo by vás zajímat:  Na vyčištění všech ploch v domácnosti si vystačíte s několika málo přírodními produkty

Každodenní minutový rituál

Pro docílení dokonalého vzhledu a zabránění šíření patogenů v kuchyni se doporučuje provádět každodenní úklid. Čištění dřezu každý večer nezabere více než minutu, ale později ušetří dlouhé hodiny práce. Obdobně se úklidový rituál vyplatí provádět v souvislosti s kuchyňskou linkou. Každý den se musí otřít od prachu i nahromaděné špíny, díky tomu nebudou mít šanci ani nečistoty, ale ani zápach. Čas od času se doporučuje linku vydezinfikovat směsí teplé vody a octa.

Zdroj: https://www.homesandgardens.com/advice/how-to-clean-a-kitchen
Přidat na Seznam.cz