Do kompostu nepatří všechny zbytky z kuchyně ani veškerý materiál ze zahrádky
Kompostování se v posledních letech těší velké oblibě. Nejenže je to způsob, jak si vytvořit kvalitní domácí hnojivo a jak spotřebovat zbytky, ale zároveň je to způsob, jak pomoct přírodě kolem sebe. Kompostování navíc zvládne skoro každý. Je možné ho praktikovat v bytě i na zahradě a jeho proces není nijak náročný. I tak je ale několik chyb, kterými zahrádkáři svým kompostům škodí. Nejdůležitější je ta, že do něj dávají to, co do něj nepatří.
Živočišné zbytky přitáhnou škůdce
Co se masa, mléčných výrobků či tuku týče, tyto produkty do kompostu nepatří. Neměli byste do něj dávat ani kosti. Tyto živočišné zbytky totiž mohou způsobit rozvoj organismů, které udělají kompost nepoužitelným. Zároveň se tak vystavujete riziku infestace, jelikož například potkany či krysy pach těchto složek láká. Boj s nimi je často zdlouhavý, nákladný, a je tak lepší se tomuto riziku vyhnout.
Pozor na přebytečné chemikálie
Je známo, že slupky od ovoce či zeleniny jsou skvělou přísadou do budoucího hnojiva. I zde je ale několik výjimek. Pozor byste si měli dát zejména na exotické kousky, jako jsou třeba citrusové plody. Kvůli tomu, že jsou tyto plody dováženy zdaleka a cesta nějakou dobu trvá, jsou napuštěné chemickými složkami, které upravují jejich zrání či kazivost. Tyto přípravky mohou kompostu velmi uškodit. Pokud tedy slupky do kompostu dát chcete, nechte je alespoň nějakou dobu vyvařit.
Plevel pouze za určitých podmínek
Kompost si spousta lidí pořizuje i na využití odpadu ze zahrádky, jako je například plevel. V tomto případě se ale musíte zaměřit na několik faktorů. Je důležité, abyste do kompostu nedali plevel, který se v něm zvládne dále rozmnožit. Tudíž by to neměly být druhy, které zvládnou jednoduše vyrůst ze zbytku kořenů a měli byste se vyhnout rostlinám ve fázi semenění.
Stejně tak si dávejte pozor na rostliny napadené nemocí či škůdcem. Přes kompost by se tyto nákazy mohly rozšířit do celé vaší zahrádky.
Zdroj: https://www.environment.sa.gov.au/goodliving/posts/2019/05/guide-to-composting