Bez ředkvičky by jarní jídelníček nebyl úplný. Vynikající je nejen na šťavnatou svačinku

V jarních sendvičích nemůže chybět salát, pažitka a samozřejmě ředkvička. I když jsme ji zmínili jako poslední, neznamená to, že je nejméně důležitá. Tato podceňovaná zelenina má příznivý vliv na naše zdraví. Ředkvička snižuje vysoký krevní tlak, podporuje práci jater, ledvin a střev.

Ředkvička syrová nebo vařená

Ředkvička patří ke kořenové zelenině. Dodává se v různých barvách, tvarech a velikostech. Nejznámější je však červená ředkvička s bílým šťavnatým vnitřkem. Ředkvička se pěstuje v mnoha regionech světa, ale pravděpodobně pochází z jihovýchodní Asie nebo střední Asie. Již staří Egypťané, Řekové a Římané sahali po ředkvičce jako po skvělé zelenině, ale také z léčivých důvodů. Ředkvička má charakteristickou, spíše štiplavou chuť, jen málo lidí však ví, že jedlé jsou i listy. Chcete-li z ředkvičky získat co nejvíce prospěšných látek, jezte ji syrovou.

Ředkvička je podceňovanou zeleninou, i když je bohatá na složky prospěšné pro tělo. Je skvělým zdrojem vitamínu C. Ale kromě toho v ní najdeme také vitamíny B, vitamín K, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, měď. Kromě toho má ředkvička nízký obsah kalorií a udává se, že má také nízký glykemický index. Proto pokud máte problémy s hladinou cukru v krvi, měli byste po ředkvičkách sahat častěji. Samozřejmě že naplnění talíře ředkvičkami neodstraní riziko vzniku cukrovky, ale pomůže kontrolovat faktory při jejím vzniku.

Zdroj obrázku: Freepik

Pozitivní vlastnosti ředkvičky

Obsahuje sloučeniny, jako je indol-3-karbinol, které podporují detoxikaci jater. Pomáhají také ledvinám zbavit se toxinů. Látky obsažené v ředkvičkách působí příznivě při léčbě žloutenky, protože odstraňují bilirubin. Dále v ní najdeme velké množství vlákniny, která zabraňuje zácpě, reguluje práci střev a zlepšuje trávicí proces. Ředkvička je také bohatá na antioxidanty a minerály, jako je vápník a draslík. Společně snižují riziko srdečních onemocnění.

Chcete-li zkusit ředkvičku jinak než na sendviči, doporučujeme vám zkusit ředkvičkovou šťávu. Ta má především příznivý vliv na fungování trávicího systému. Její konzumace pomáhá předcházet žaludečním vředům. Potřebujete kvalitní, čerstvé ředkvičky, ty omyjte a vložte do odšťavňovače. Výslednou směs pak přelijte přes sítko a vložte do chladničky. Chcete-li, můžete do odšťavňovače přidat i jablka, hrušky nebo celer.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-radish
Přidat na Seznam.cz