Wc Sign City

Veřejné toalety jsou plné patogenů. Riziko infekce sníží důsledná hygiena

Každý z nás se alespoň jednou ocitl v situaci, kdy musel využít veřejné toalety. Ať už v nákupním centru, na vlakovém nádraží, v parku nebo na festivalu, vždycky nás trochu děsí myšlenka na to, co všechno se může skrývat na povrchu WC. V tomto článku se podíváme na mikroorganismy, které mohou veřejné toalety obývat, a jak se před nimi ochránit.

Jaké mikroorganismy můžeme najít ve veřejných toaletách?

  1. E. coli (Escherichia coli): Tato bakterie je běžně přítomna v lidském střevě, ale některé kmeny mohou způsobit střevní infekce, průjmy a další zdravotní komplikace.
  2. Stafylokoky: Jsou to bakterie, které mohou způsobit různé infekce, včetně kožních infekcí.
  3. Streptokoky: Mohou způsobit řadu onemocnění od angíny po revmatickou horečku.
  4. Viry: Na toaletách můžeme narazit na řadu virů, včetně rhinovirů (způsobujících nachlazení), norovirů (způsobujících střevní infekce) a dokonce i virů hepatitidy.
  5. Kvasinky a plísně: Tyto mikroorganismy mohou způsobit různé kožní infekce.
  6. Enterokoky: Jsou to bakterie, které jsou často spojeny s infekcemi močového měchýře a mohou být odolné vůči některým antibiotikům.
Mohlo by vás zajímat:  Když se objeví rez, není třeba panikařit. Bez speciálních čističů lze obnovit krásu povrchu i za pár desítek vteřin
indoor-hotel-view
Zdroj obrázku: Freepik

Jak se před těmito mikroorganismy ochránit?

  1. Důkladná hygiena rukou: Mytí rukou mýdlem a teplou vodou po návštěvě toalety je základním krokem k ochraně proti infekcím. Důkladně si umyjte ruce alespoň 20 sekund.
  2. Využijte papírový ubrousek: Pokud je to možné, otevírejte dveře toalety papírovým ubrouskem.
  3. Pokud je to možné, použijte dezinfekční ubrousky: Dezinfekční ubrousky můžete použít k otření prkénka nebo klinku dveří.
  4. Vyhýbejte se přímému kontaktu s povrchem WC: Pokud je to možné, využijte kryty na toaletní prkénko.
  5. Používejte dezinfekční gel na ruce: Pokud nemáte přístup k vodě a mýdlu, je dezinfekční gel dobrým řešením pro rychlou dezinfekci rukou.
Mohlo by vás zajímat:  Někteří patlají na listy rostlin majonézu. Pro jejich dokonalý lesk ale existují lepší metody

Ačkoli se ve veřejných toaletách může skrývat mnoho mikroorganismů, s důkladnou hygienou a opatrností můžeme snížit riziko infekce. Je důležité si uvědomit, že většina mikroorganismů z toalety nám neublíží, pokud budeme dodržovat základní hygienické návyky.

Zdroj: https://www.webmd.com/balance/features/what-can-you-catch-in-restrooms
Přidat na Seznam.cz