Fireplace With Woods Modern Wooden House

Chybně uložené dříví znatelně poškodí krb i komín

Teplo plápolajícího ohně v krbu přináší pohodu a útulnost do každého domova, zejména během chladných měsíců. Ačkoli krbová sezóna může být pro mnohé vrcholem roku, důležitost správného skladování dřeva je často přehlížena. Nejedná se jen o zachování kvality dřeva, ale také o prevenci problémů, které mohou vzniknout v důsledku používání špatně skladovaného dřeva. Tento článek se zabývá metodami efektivního skladování dřeva a vysvětluje, proč je správné skladování tak důležité pro dlouhodobou údržbu vašeho krbu a komínu.

Metody skladování dřeva:

  1. Skladování pod přístřeškem: Dřevo by mělo být skladováno v suchu, aby bylo chráněno před vlhkostí a deštěm, ale zároveň mělo dostatek cirkulace vzduchu. Ideální je přístřešek nebo dřevník, který chrání dřevo před vrchními srážkami a sněhem.
  2. Zvýšení nad zemí: Dřevo by mělo být skladováno na paletách nebo podstavcích, aby nebylo v přímém kontaktu se zemí, kde by mohlo nasáknout vlhkost a stát se místem pro růst plísní.
  3. Vzdálenost od stěn: Aby bylo zajištěno dostatečné větrání, nemělo by být dřevo skladováno přímo u stěny domu nebo garáže. Tím se zabrání hromadění vlhkosti a vzniku plísní.
  4. Správné krytí: Použijte plachtu nebo plátno k zakrytí horní části dřeva, ale nechte strany otevřené, aby vzduch mohl volně cirkulovat.
Mohlo by vás zajímat:  Trvalý zápach v bytě může mít několik příčin. Nejvyšší čas na generální úklid
igniting-fire-forest-camping
Zdroj obrázku: Freepik

Problémy spojené se špatně skladovaným dřevem:

  1. Zvýšená vlhkost: Dřevo, které není skladováno správně a absorbuje vlhkost, může vést k problémům při hoření. Vlhké dřevo hoří neefektivně a produkuje méně tepla, což může způsobit frustraci a vyšší spotřebu dřeva.
  2. Kouř a saze: Vlhké nebo mokré dřevo může při spalování vytvářet nadměrný kouř a saze, což může vést k ucpání komínu a potenciálně nebezpečným situacím, jako jsou požáry komínů.
  3. Poškození komínu a krbu: Nečisté spaliny z nekvalitního dřeva mohou zanechat nečistoty a chemické látky, které postupně poškozují vnitřní strukturu komínu a krbu.
  4. Plíseň a škůdci: Dřevo skladované ve vlhkém prostředí může podporovat růst plísní a být domovem pro škůdce, jako jsou termiti, což může způsobit zdravotní problémy a poškození dřeva.
Mohlo by vás zajímat:  Sušit prádlo nebo ručníky na topení je nejlepší cesta k problémům, které nikdo zažít nechce

Závěr: Správné skladování dřeva je nejen otázkou efektivního vytápění, ale také bezpečnosti a udržitelnosti vašeho domova. Dodržováním těchto jednoduchých kroků skladování zajistíte, že vaše dřevo bude připraveno přinést teplo a pohodlí do vašeho domova, zatímco váš krb a komín zůstanou v bezpečí a dobře udržovaní pro budoucí použití.

Zdroj: https://www.charnwood.com/news/firewood-storage/, https://www.homesandgardens.com/solved/firewood-storage-mistakes
Přidat na Seznam.cz