Podzim patří cuketám a dýním. Oba druhy zeleniny můžeme zpracovat na mnoho způsobů
Podzim je tu a s ním přichází čas i na spoustu našich oblíbených receptů. Přeci jen je podzim obdobím pár opravdu výrazných surovin, jako je například taková dýně nebo cuketa. Právě proto vám dnes přinášíme shrnutí pár podzimních receptů, které jistě nebudete vařit pouze jednou a naposled. Pokud vás toto téma zajímá, jistě neváhejte a čtěte dál.
Podzim ve znamení dýně
Dýně už je pro podzim v podstatě nejvýraznějším znamením. Měli bychom si ji ale spojovat nejen s jejím vydlabáváním a vyřezáváním, ale i s její konzumací. Dýně je totiž potravina velmi zdravá a právě na podzim se nám tak její vitamíny a další prospěšné látky budou jistě hodit. Nejoblíbenější úpravou dýně je nejspíše krémová dýňová polévka. Ta je na přípravu velmi jednoduchá. V podstatě stačí uvařenou dýni ve vodě rozmixovat, zalít smetanou a dochutit. Samozřejmě existuje mnoho různých variant, ovšem toto je ta nejjednodušší z nich. Kromě toho ale můžete dýni použít i jako jednoduchou přílohu upečenou například v roubě. Nezapomeňte, že se také dají konzumovat i semínka dýně. Ty se nejčastěji suší.
Přemíra cuket jako běžný problém
Další surovinou typickou pro podzim jsou cukety a to zejména proto, že jich většinou po sklizni máme velký přebytek a jsou tak třeba co nejdříve spotřebovat. Pokud se vám tak podaří zachytit babí léto, můžete si cuketu opéct klasicky na grilu. Ani pokud se vám toto nepoštěstí ale nemusíte zoufat. Cuketa jde připravit na spoustu dalších způsobů. Můžete ji například opéct v troubě, ale můžete z ní udělat i vegetariánské lasagne. Stejně tak může cuketa posloužit jako odlehčená varianta těstovin, stačí ji správně nakrájet nebo udělat stužky škrabkou. Mimo jiné se dá cuketa využít i ve sladkých receptech. Budou díky ní krásně vláčné, jelikož jim dodá vlhkost. Také pak nebudou tak těžké a příliš syté.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/article/unique-fall-vegetables/