Front Yard Landscape Design With Multicolored

Trávník je důležité správně připravit na zimní měsíce

Abyste měli trávník hezky zelený po celou sezónu, je třeba se mu věnovat. Péči potřebuje i na podzim, přestože by se mohlo zdát, že právě nyní již můžeme s jeho údržbou polevit. Není tomu tak. Trávník je nutné připravit na nadcházející zimní období, aby ho přečkal v dobré kondici. Jak na to?

Vrhněte se na vertikutaci

Během léta se v trávníku usadila kdovíjaká nečistota – zbytky odumřelé trávy, mech i plevel. Měli byste se jich zbavit. Zde pomůže vertikutátor neboli provzdušňovač. Můžete si pořídit model na elektrický pohon s možností nastavení pracovní hloubky a s objemným sběrným košem. Existují i mechanické provzdušňovače, které se připínají na boty nebo jsou na ruční pohon.

Mohlo by vás zajímat:  Drahé repelenty nejsou potřeba. S obtěžujícími komáry si lze poradit i zdarma, stačí se porozhlédnout

Zbavte se plevele

Plevel je v okrasném trávníku nežádoucí, protože kazí jeho bezchybný vzhled. Menšího množství plevele se zbavíte i mechanicky, když ho prostě nožem vyrýpnete. Je-li ho ale více, budete potřebovat něco praktičtějšího, a to chemický přípravek – herbicid. Aplikovat je ho nejlépe za suchého a bezvětrného počasí.

shot-white-bench-park
Zdroj obrázku: Freepik

Zastřihněte okraje trávníku

Trávník vynikne na zahradě tehdy, když je pečlivě udržovaný. Pro vás to znamená zastřihnout jeho okraje, které mohly během vegetační sezóny přerůst. Lze využít nůžky na trávník, který s pomocí položeného dřevěného prkna zarovnáte. Místo prkna lze použít natažený provaz. Záleží na vás, co bude pohodlnější a co budete mít rychleji po ruce.

Mohlo by vás zajímat:  Vyvýšené záhony usnadňují pěstování a vytváří specifické podmínky pro rostliny

Důležité je hnojit

Žádná rostlina neprospívá bez potřebných živin, jež potřebuje ke svému zdárnému růstu. Ty jí dodáte vhodným hnojivem. I trávník byste měli takto ošetřit. Hodí se zejména potaš a fosfáty, které ho ochrání před chladnými dny, mrazy a sněhem. Hnojivo posílí kořeny trávníku, jenž pak bude mít sílu přečkat dlouhou zimu.

Určitě nedávejte hnojivo určené pro povzbuzení jarního růstu. Na podzim již nepotřebujete, aby trávník rostl. Nejlepší čas pro podzimní hnojení je říjen. Pravidelně také z trávníku vyhrabávejte listí, které na něho spadlo ze stromů.

Zdroj: https://www.lawndoctor.com/blog/fall-lawn-care-steps
Přidat na Seznam.cz