White Electrical Plug Electric Socket Wall

Chytré používání spotřebičů sníží účty za elektřinu

V dnešní době se vyplatí myslet na budoucnost. Není divu, protože energie neustále zdražují a nevyhne se tomu vůbec nikdo. Kvůli zdražení energií se pak navyšují ceny také u služeb nebo potravin, což pocítí každá domácnost. Víte, jaké spotřebiče nebo zařízení spotřebují nejvíce energie, a víte, jak co nejvíce ušetřit? Můžete si sami vypočítat, kolik energie spotřebují jednotlivá zařízení.

Počítejte s výrazným růstem nákladů

Energeticky náročné jsou většinou spotřebiče, které máme v kuchyni. Jedná se o lednici, mikrovlnnou troubu, indukční desku nebo troubu. Bohužel jsou to zařízení, která vůbec z elektřiny nevypínáme. Fungují po celý rok a potřebujeme je k tomu, abychom si mohli udělat jídlo. Spotřebují tak spoustu energie. Některá zařízení, jak je televize nebo notebook, můžeme přepnout do pohotovostního režimu.

Mohlo by vás zajímat:  Rostliny v domácnosti zlepšují domácí vzduch, vytvářejí harmonické prostředí a nikdy se neomrzí

Sice to znamená, že nějakou energii ušetříte, na druhou stranu je nutné počítat s tím, že i tento režim elektřinu odebírá, protože zařízení jsou stále v zásuvce. Víte, jak co nejvíce ušetřit? Nejvhodnější bude zařízení vytahovat ze zásuvky, pokud je zrovna nepoužíváte. Můžete tím ušetřit i několik tisíc korun ročně, pokud takových spotřebičů máte v domácnosti více. A snadno si také můžete spočítat celkovou spotřebu.

Zdroj obrázku: Freepik

Spotřebu si můžete snadno vypočítat

Energeticky nejúspornější jsou takové spotřebiče, které mají na štítku označení A, kterých je dnes většina. Jsou sice o něco dražší, ale ve výsledku se to vyplatí, protože tím ušetříte na energiích. Pak bude určitě záležet na tom, jak máte nastavené energie vy sami.

Mohlo by vás zajímat:  Ušetřete během zimy za energie. Pomůže izolace, regulace teploty i efektivní svícení

Podle štítků na spotřebičích si pak můžete snadno spočítat, kolik energie dané zařízení spotřebuje za celý rok. Pokud tedy potřebujete vypočítat spotřebu měsíční, stačí si číslo spočítat. Takto můžete postupovat u každého spotřebiče zvlášť a výsledky porovnat s ročním vyúčtováním.

Zdroj: https://www.citizensadvice.org.uk/consumer/energy/energy-supply/get-a-better-energy-deal/save-money-on-your-gas-and-electricity/
Přidat na Seznam.cz