Heating Metal Radiator White Radiator Modern Apartment Interior With Wooden Floor

Rozestavění nábytku v místnosti ovlivňuje efektivitu vytápění

Před začátkem topné sezóny je potřeba nachystat radiátory a dodržet několik pravidel, aby se vám nezatočila hlava z konečného vyúčtování. Jedním z pravidel je správné rozmístění nábytku. Zkontrolujte, jestli nábytek nepohlcuje zbytečně moc tepla, které vám následně bude naúčtováno.

Topná sezóna v plném proudu

Hlavním pravidlem před začátkem topné sezóny je kontrola stavu radiátoru. Je nutné zjistit, jestli radiátor není zavzdušněný, aby nezadržoval teplo pouze uvnitř sebe. Dalším pravidlem je správné utěsnění oken a dveří. Mezery propouštějí teplý vzduch ven a chladný dovnitř. Proto by bylo topení neefektivní. Pokud zjistíte tyto malé nedostatky, je vhodné je opravit.

Mohlo by vás zajímat:  Zdánlivě bezpečné předměty se mohou proměnit ve smrtící hrozbu. Tyhle věci do dětských rukou rozhodně nepatří!

Správné uspořádání nábytku

Jak již bylo zmíněno, rozmístění nábytku je velmi důležité. Nábytek by neměl zakrývat žádný radiátor, a pokud to nelze udělat jinak, měla by mezi nábytkem a radiátorem zůstat mezera alespoň 15 centimetrů. Přestavění nábytku může pomoci i s podzimními a zimními depresemi. Malá změna někdy udělá velkou radost. Uvidíte, že přestavění nábytku se odrazí i na konečném vyúčtování.

close-up-woman-sitting-near-heater
Zdroj obrázku: Freepik

Dekorace má i praktické využití

Většina lidí si neumí představit svůj domov bez závěsů, žaluzií nebo záclon. Tyto prvky zútulňují domácnost a v létě dokážou chránit před sluníčkem. Tyto dekorace dokážou pomoci i v zimě. Závěsy působí jako izolační vrstva, která brání unikání teplého vzduchu. Pokud vám dostatečně okna a dveře netěsní, rozhodně sáhněte po závěsech. Aby závěsy plnily správně svou funkci, dejte pozor, aby nebyly příliš tlusté a nezakrývaly radiátor.

Mohlo by vás zajímat:  Suchý vzduch zvlhčí difuzér, rostliny i pravidelné větrání

Domácí zástěna

V obchodech lze najít spoustu vychytávek, které zvyšují efektivitu vytápění. Mluvíme především o zástěnách nebo rohožích. Zástěnu si můžete vyrobit i doma. Potřebujete pouze karton a hliníkovou fólii. Karton obalte hliníkovou fólií a umístěte za radiátor. Zástěna bude odrážet teplo zpět do místnosti.

Zdroj: https://www.designerradiatorsdirect.co.uk/blog/how-to-improve-radiator-performance
Přidat na Seznam.cz