Fresh Herbs Garden Pots Windowsill

Oblíbené bylinky můžeme vypěstovat i na balkoně

Pokud nemáte k dispozici vlastní zahradu, ale přesto se nechcete vzdát radosti z pěstování rostlin, máme pro vás skvělou zprávu. Existuje mnoho bylinek, které můžete s úspěchem pěstovat na parapetu, balkoně nebo terase. Stačí pár truhlíků a brzy se můžete těšit z hojnosti domácích bylinek. A nejen to, díky osvědčeným metodám, které vám představíme, budou vaše bylinky prosperovat. Pokud se chcete dozvědět, které bylinky jsou ideální pro pěstování na balkoně, přečtěte si náš následující článek.

Výběr a příprava květináčů

Než začnete pěstovat bylinky na balkoně, je důležité vybrat vhodné květináče. Samostatné květináče jsou ideální pro bylinky, umožňují jim individuální prostor a péči. Zvažte, kolik místa máte k dispozici a kolik bylin chcete pěstovat. Investovat do mrazuvzdorných květináčů je také dobrý nápad, abyste je nemuseli složitě uklízet na zimu. Chytré květináče s indikátory vlhkosti vám pomohou sledovat, kdy je třeba bylinky zalít.

Mohlo by vás zajímat:  Běžný mycí prostředek lze snadno nahradit levnou a ekologickou variantou. Potěší vaši peněženku i přírodu

Správný substrát pro bylinky

Běžný substrát není pro většinu bylin ideální, proto je důležité investovat do speciálního substrátu určeného právě pro pěstování bylinek. Tento substrát jim poskytne správnou výživu a odvodnění. Při výběru substrátu se poraďte s odborníky v zahradnických obchodech, aby vaše bylinky měly optimální podmínky pro růst.

Zdroj obrázku: Freepik

Skvělé bylinky pro pěstování na balkoně

Na balkoně můžete pěstovat mnoho různých bylinek. Některé z nich jsou jednoleté a rychle rostoucí, jako například bazalka, kopr nebo saturejka. Další možností jsou trvalky, jako rozmarýn, máta nebo libeček, které vám poskytnou delší a opakovanou sklizeň.

Mohlo by vás zajímat:  Skvrny na stěně lze vyčistit jednoduše i tak, že po nich nezůstanou ani stopy

Bazalka: Tato oblíbená bylinka vyžaduje světlé místo a dostatek vody. Je skvělým doplňkem do italských pokrmů a její listy vám nabídnou bohatou a aromatickou chuť.

Kopr: Klasická česká bylina, kterou si můžete zamrazit na zimu. Kopr potřebuje slunečné místo a je nenáročný na pěstování. Z několika semen získáte hojnou úrodu.

Saturejka: Tato bylinka může sloužit jako náhražka pepře. Potřebuje mnoho slunečního světla a zalévání. Snadno se pěstuje a její aromatické listy zlepší chuť mnoha pokrmů.

Trvalky jsou také skvělou volbou pro pěstování na balkoně:

Mohlo by vás zajímat:  Udržujte své koberce stále krásné a voňavé, pravidelná péče není vůbec těžká

Rozmarýn: Miluje slunečné prostředí, zásadité pH půdy a vápenitý substrát. Je skvělý pro masová jídla.

Máta: Osvěžující chuť, vyžaduje stálou vlhkost a polostín. Nesmí chybět v čajích a koktejlech.

Libeček: Oblíbený v tuzemsku, je snadný na péči a vhodný do polévek. Vyžaduje málo zálivky, lze ho zamrazit na zimu.

Zdroj: https://www.garden-products.co.uk/news/annes-garden-blog/how-to-start-a-balcony-herb-garden/
Přidat na Seznam.cz