Control Pest Concept Hand With Magnifying Glass Insect

Štěnice se dobře schovávají, boj s nimi není jednoduchý

Léto je tu a období dovolených je tak v plném proudu. I tento pozitivní zážitek ale dokáže zkazit jeden malý parazit – štěnice. Právě tito malí pavoukovci se často stávají nechtěným suvenýrem, který si lidé ze svých pobytů vozí. Jejich přítomnost je navíc detekovatelná velmi těžko. Jak tedy infestaci tímto parazitem poznat? Kde je hledat? A to nejdůležitější – jak se jich zbavit? Tohle a ještě více se dozvíte právě v dnešním článku.

Proč bychom se vlastně štěnic měli zbavovat

Zamoření štěnicemi si často ani nevšimneme. Přece jen je to druh drobný a navíc je velmi dobrý ve schovávání. Spousta lidí by tak namítla, že vlastně není důvod se jich zbavovat. Tito lidé se ale velmi pletou. Štěnice, stejně jako komáři či klíšťata, se živí lidskou krví. Jejich podpisem jsou často tři kousnutí, která formují pomyslný trojúhelník. U některých jedinců se kousnutí projevit vůbec nemusí, naopak u jiných může vyvolat prudkou alergickou reakci. Štěnice mohou také přenášet řadu nemocí skrz bakterie a viry. Přece jen mají kontakt s krví.

Mohlo by vás zajímat:  Na ochranu před klíšťaty je důležité myslet i na podzim
Zdroj obrázku: Freepik

Kde a jak je hledat

Jak již bylo řečeno, štěnice jsou velmi dobré ve schovávání. Často si jich samotných vlastně vůbec nevšimneme. To je způsobeno tím, že aktivní jsou hlavně v noci, kdy člověk spí. Mají dokonce speciální receptory, kterými tento stav dokážou určit. Jinak je můžete hledat v okolí postele. Nejčastějším útočištěm jsou záhyby matrací či šuplíků nočního stolku. Můžou se ale schovávat i třeba v tapetách. Všimnout si jich také můžete díky jejich trusu.

Mohlo by vás zajímat:  Teplé, syté polévky zahřejí v mrazivých dnech nejlépe. Vyzkoušejte dva výborné recepty

Jak se štěnic zbavit

V tomto případě vás příliš nepotěšíme. Boj se štěnicemi je vskutku náročný a většinou se neobejde bez odborníka, který provede desinsekci. Hlavní je prát oblečení a prádlo na vysoké teploty a použít chemické prostředky. U těch je vždy nejlepší přítomnost profesionála. Výskytu štěnic můžete také předejít důkladnou prevencí.

Zdroj: https://www.healthline.com/health/healthy-home-guide/how-to-get-rid-of-bed-bugs
Přidat na Seznam.cz