Orchid Phalaenopsis White White Background

Orchidej bez kořenů zachrání šetrná péče, která rostlině umožní nový růst

Orchideje jsou známé pro svou krásu a jemnost, ale někdy mohou čelit problémům, které vedou ke ztrátě jejich kořenů. Zatímco orchidej bez kořenů může být skličující pro každého milovníka rostlin, stále existuje naděje na její oživení.

Zahajte první pomoc

Než se vydáte na cestu za záchranou své orchideje bez kořenů, je nezbytné identifikovat základní příčinu ztráty jejích kořenů. Nejčastějšími viníky jsou přemokření, nedostatečná drenáž, plísňové infekce nebo fyzické poškození kořenů. Pochopení příčiny vám pomůže problém efektivně řešit a předejít budoucím problémům.

Mohlo by vás zajímat:  Rýmovník obohatí pokrmy orientální vůní, patří mezi cenné byliny

V další řadě pečlivě zkontrolujte zbývající kořeny orchideje. Odstraňte všechny zhnědlé, kašovité nebo rozpadající se kořeny pomocí sterilizovaných nůžek. Buďte opatrní, abyste neodstranili i zbývající zdravé kořeny. Tento krok podporuje nový růst a zabraňuje šíření nemoci do zdravé tkáně.

Připravte si nádobu s vlažnou vodou a ponořte do ní orchidej bez kořenů přibližně na 15–30 minut. Tento proces pomáhá hydratovat rostlinu a povzbuzuje zbývající kořeny, aby absorbovaly vlhkost. Vyhněte se použití chlorované vody, protože může poškodit orchidej. Upřednostněte filtrovanou nebo destilovanou vodu.

Mohlo by vás zajímat:  Zbavte se nepříjemného zápachu z bot přes noc. Tyto metody skutečně fungují
Zdroj obrázku: Freepik

Čas na opětovné zasazení

Výběr vhodného substrátu pro zasazení je zásadním krokem pro obnovu zdraví orchideje. Vyberte si dobře odvodněnou půdu a vyhněte se používání běžné zeminy, protože ta zadržuje příliš mnoho vlhkosti, což může dále poškodit jemný kořenový systém.

Po přesazení poskytněte své orchideji ideální podmínky pro růst. Postavte ji na místo s jasným, nepřímým světlem a nevystavujte ji přímému slunečnímu záření, protože to může spálit její listy. Udržujte stálou teplotu mezi 15–27 °C s mírně nižšími teplotami během noci.

Mohlo by vás zajímat:  Levandulový olej ochrání před komáry doma i v přírodě

Správné zavlažování je klíčové pro zotavení orchideje. Před dalším zaléváním počkejte, dokud substrát téměř nevyschne. Přemokření může vést k hnilobě kořenů, zatímco nedostatečné zalévání může způsobit dehydrataci. Dosáhněte rovnováhy sledováním úrovně vlhkosti substrátu a podle toho upravte plán zavlažování.

Orchideje preferují vlhké prostředí, proto je prospěšné zvýšit vlhkost kolem rostliny. Poblíž orchideje umístěte tác naplněný vodou a oblázky. Kromě toho zajistěte dostatečnou cirkulaci vzduchu umístěním malého ventilátoru poblíž, aby se zabránilo stagnaci vzduchu.

Zdroj: https://askgardening.com/save-rootless-orchid/
Přidat na Seznam.cz