Baking Powder Glass Bowl Wooden Surface

Jedlá soda na zahradě pomůže proti škůdcům i plevelu

Jedlá soda, také známá jako hydrogenuhličitan sodný, je všestranná látka pro domácnost, kterou lze použít k mnoha účelům mimo vaření a pečení. Jeden z méně známých způsobů použití je v zahradnictví. Zde je několik způsobů, jak můžete jedlou sodu ve své zahradě využít ke zlepšení zdraví rostlin a kvality půdy.

Zahubí škůdce i plísňové choroby

Jedlá soda může být použita k odpuzování hmyzu, jako jsou mšice, molice a svilušky. Smíchejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody s jednou polévkovou lžící rostlinného oleje a pěti litry vody. Nastříkejte roztok na listy napadených rostlin, abyste hmyz odpudili. Jedlá soda může být použita také k hubení mravenců. Smíchejte stejné díly jedlé sody a moučkového cukru a nasypte směs kolem stezek mravenců a dalších oblastí, kde se mravenci vyskytují. Mravenci budou přitahováni cukrem a následně zahubeni jedlou sodou.

Mohlo by vás zajímat:  Oblíbený zázvor si snadno vypěstujeme doma v květináči. Bohaté zásoby na zimu jsou nedocenitelné

Jedlá soda je skvělá také k potlačení plísňových chorob. K přípravě roztoku smíchejte jednu polévkovou lžíci jedlé sody s pěti litry vody a několika kapkami tekutého mýdla. Nastříkejte roztok na postižené listy a opakujte každých pár dní, dokud nebude nemoc pod kontrolou.

Zdroj obrázku: Freepik

Zajistí bohatou úrodu a pomůže i jinak

Jedlá soda zlepšuje kvalitu půdy zvýšením její zásaditosti. Měli byste ji však používat s mírou, protože příliš mnoho jedlé sody může rostlinám ublížit. Před přidáním jedlé sody otestujte pH půdy a v případě potřeby ji použijte v malých množstvích. Chcete-li zvýšit pH půdy, nasypte do půdy jedlou sodu a promíchejte ji.

Mohlo by vás zajímat:  Váleček na oblečení využijí nejen majitelé domácích mazlíčků. V mžiku zachrání nejednu situaci

Jedlá soda je také účinným hubičem plevele, zejména toho, který roste v trhlinách na chodníku nebo na jiných těžko dostupných místech. Nasypte jedlou sodu přímo na plevel a ujistěte se, že pokryjete celou rostlinu. Opakujte podle potřeby, abyste zabránili opětovnému růstu.

Jedlá soda může být použita také k čištění zahradního nářadí. Smíchejte čtvrt šálku jedlé sody s pěti litry teplé vody a použijte ji k čištění nástrojů pomocí kartáče nebo houbičky. Prodloužíte tak zahradnímu nářadí životnost a zajistíte, že se případné choroby nebudou přenášet navzájem mezi rostlinami.

Zdroj: https://www.hgtv.com/outdoors/outdoor-spaces/baking-soda-uses-in-the-garden-pictures
Přidat na Seznam.cz