Red Tomatoes Organic Garden

Domácí hnojivo z kopřiv zvýší úrodu rajčat

Rajčata jsou oblíbenou a chutnou plodinou jednoduchou pro pěstování na zahradě, ale k růstu a produkci zdravé sklizně vyžadují správné živiny. Jedním z přírodních a nákladově efektivních způsobů, jak dodat rajčatům živiny, které potřebují, je vyrobit si vlastní hnojivo z kopřivy.

Kopřiva plná potřebných živin

Kopřiva je rostlina bohatá na živiny, která se často používá v přírodní medicíně, ale uplatnění najde i na zahradě. Je bohatá na dusík, draslík a hořčík, což jsou všechno nezbytné živiny pro zdravý růst rostlin. Vytvořením kopřivového hnojiva můžete svým rajčatům poskytnout tyto životně důležité živiny a zároveň se vyhnout používání syntetických hnojiv, která mohou být škodlivá pro životní prostředí.

Mohlo by vás zajímat:  Droždí patří nejen do kuchyně. Okurky na zahradě ochrání před škůdci i plísněmi
Zdroj obrázku: Freepik

Jak na výrobu kopřivového hnojiva

Ingredience:

  • velká nádoba s víkem,
  • pár rukavic,
  • svazek čerstvých kopřivových listů (asi 1 kg),
  • voda.

Instrukce:

  1. Nasaďte si rukavice, abyste si chránili ruce před žahavými chloupky kopřivy. Utrhněte svazek čerstvých listů kopřivy z čisté oblasti. Nezapomeňte také na dlouhé rukávy a kalhoty, aby nedošlo k podráždění pokožky.
  2. Listy kopřivy důkladně opláchněte, abyste odstranili veškeré nečistoty.
  3. Listy kopřivy nasekejte na malé kousky a vložte je do velké nádoby s víkem.
  4. Přidejte tolik vody, aby byly listy kopřivy zcela pokryty.
  5. Nádobu uzavřete víkem a nechte asi dva týdny uležet na teplém a slunném místě. Jednou denně nádobu protřepejte, aby se směs provzdušnila.
  6. Po dvou týdnech by mělo být kopřivové hnojivo hotové. Přeceďte tekutinu přes jemné síto nebo plátýnko, abyste odstranili veškeré pevné částice. Zbývající tekutina by měla být hnědá a mít lehce zemitou vůni.
  7. Hnojivo nařeďte vodou v poměru 1 : 10 (jeden díl kopřivového hnojiva na deset dílů vody). Použijte tuto směs k zalévání rajčat jednou týdně během vegetačního období.
Mohlo by vás zajímat:  Vosy ze zahrady vystrnadí aromatické rostliny, vůně kávy nebo octa

Poznámka: Zbylé listy kopřivy můžete také použít jako mulč kolem rostlin rajčat, abyste jim dodali další živiny a udrželi půdu vlhkou.

Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/herbs/nettle/nettle-as-fertilizer.htm
Přidat na Seznam.cz