Fresh Green Indian Borage Plant (1)

Rýmovník obohatí pokrmy orientální vůní, patří mezi cenné byliny

Rýmovník je oblíbená bylina, která se běžně používá při vaření a v tradiční medicíně. Jeho výrazné, stříbřitě šedé listy a štiplavé aroma z něj činí atraktivní doplněk do zahrad a na kuchyňské parapety. V tomto článku se budeme zabývat tím, jak rýmovník pěstovat a používat doma.

Pěstování rýmovníku není nic složitého

Rýmovník je tropická vytrvalá bylina, která pochází z jižní a východní Afriky a také z ostrovů v Indickém oceánu, přesto je to poměrně nenáročná rostlina na pěstování a lze ji pěstovat jak uvnitř, tak venku:

  • Vyberte slunné místo s dobře propustnou půdou: Rýmovník prospívá na plném slunci, ale snese i polostín. Půda by měla být dobře propustná a bohatá na organickou hmotu.
  • Zasaďte řízky nebo sazenice: Rýmovník lze množit z řízků nebo sazenic. Pokud sázíte řízky, jednoduše je zapíchněte do půdy a dobře zalijte. Pokud sázíte sazenice, vykopejte jamku, která je o něco větší než kořenový bal, a sazenici do jamky jemně umístěte. Kořeny zakryjte zeminou a dobře zalijte.
  • Pravidelně zalévejte: Rýmovník vyžaduje pravidelnou zálivku, zejména během horkého a suchého počasí. Zalévejte hluboko, ale vyhněte se přemokření, protože to může vést k hnilobě kořenů.
  • Nezapomeňte hnojit: Rýmovníku prospívá pravidelné hnojení. Během vegetačního období používejte jednou měsíčně vyvážené hnojivo.
  • Sklizeň: Rýmovník lze sklízet, jakmile má rostlina dostatek listů. Listy lze sklízet podle potřeby. Lze je použít čerstvé nebo sušené.
Mohlo by vás zajímat:  Bílé záclony znovu jako nové: ty nejlepší bělicí prostředky najde každá hospodyňka v kuchyni
Zdroj obrázku: Freepik

Rýmovník využijete při vaření i při nachlazení

Rýmovník má silné, štiplavé aroma podobné oreganu. Běžně se používá při vaření, zejména v mexické, karibské a jihovýchodní asijské kuchyni. Listy lze použít čerstvé nebo sušené a lze je přidávat do polévek, dušených pokrmů, omáček a marinád. Rýmovník se pro své léčivé vlastnosti používá také v tradiční medicíně. Má se za to, že má protizánětlivé, protiplísňové a antibakteriální vlastnosti, a běžně se používá k léčbě respiračních infekcí, trávicích problémů a kožních onemocnění.

Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6274163/, https://www.cabidigitallibrary.org/doi/10.1079/cabicompendium.119834, https://www.mdpi.com/2075-4450/13/3/255, https://gardenerspath.com/plants/herbs/grow-cuban-oregano/
Přidat na Seznam.cz