Yellow Tulips Background

Zahrada potřebuje na novou sezónu dobře připravit. Péči potřebují rostliny i trávník

Čím začít? Zahrada vypadá po zimě bezútěšně, přitom je to každoročně stejné. Po celou sezónu se pracuje na tom, aby vypadala dokonale a podle nejlepších přestav, ale v chladném počasí zase zchřadne. Co dělat, kam dřív skočit, aby důsledky mrazivého období rychle zmizely? Ještě, než se vrhnete na záhony a semínka, je potřeba pořádného jarního úklidu. První úkol je jasný, je třeba odstranit chvojí a ochranné textilie, které sloužily jako bariéra proti mrazu.

Nechte rostliny nadechnout

Sláma, větve z jehličnanů nebo agrotextilie či juta slouží k obalení korun stromků, keřů nebo jiných celoročních rostlin. Tímto způsobem se chrání před nepřízní teplot padajících hluboko pod bod mrazu. Na jaře se musí tyto ochranné prostředky sejmout a zlikvidovat, případně, jako u agrotextilií, nechat usušit a uskladnit pro další použití. Dalším úkolem je vyčištění zahrady od nahromaděného organického materiálů. Musí se shrabat listí a zbavit trávník napadaných větviček, veškerý tento bio odpad může skončit v kompostu.

Mohlo by vás zajímat:  Při vaření těstovin dělají všichni úplně zbytečnou chybu. Přijdou tak o jedinečnou chuť
Gardening Inventory With Flowerpots Grass
Zdroj obrázku: Freepik

Pozor na býlí

Při hrabání trávníku a odstraňování plevelů se provzdušňuje půda, což prospěje trávníkovým rostlinám, ale je potřeba ještě zbavit celý prostor plevelů. Plení rozhodně nepatří mezi nejoblíbenější činností zahradníků, přesto se jedná o velmi důležitou činnost. A co víc, musí se provést hned zkraje jara, protože se mohou plevelné rostliny rychle rozšiřovat do dalších částí zahrady a záhonů. Ideální je veškeré býlí zlikvidovat ještě před jeho rozkvětem. Některé druhy je třeba odstranit včetně kořenů, k čemuž se používá vypichovač. Zbavit zahradu nežádoucích rostlin je také možné pomocí různých prostředků na bázi octa a soli.

Mohlo by vás zajímat:  5 důvodů, proč sáhnout po řepkovém oleji

Dosévání trávy

Vypelichaná místa nebo kola zhnědlých rostlinek, které nevypadají, že ještě porostou. Jarní dny jsou ideální pro dosetí míst v trávníků. Vysévat nová semínka se může při teplotách okolo 10 až 15 stupni Celsia. Vhodné je využít slunečného a bezvětrného dne, kdy se semínka rozprostírají do zeminy, která je předem zbavená plevelů a zahnojená. Půdu je pak potřeba pravidelně zalévat, aby semínka rychle vyklíčila.

Zdroj: https://www.waysidegardens.com/blog/8-rules-for-planting-the-perfect-spring-garden
Přidat na Seznam.cz