Wooden Swing Chair Natural Green Garden

Dřevěné prvky na zahradě potřebují ochranu před deštěm i slunečními paprsky

Dřevo je klasika a také pojem, který se skloňuje ve všech pádech u zahradní architektury. Dodává venkovnímu prostoru pocit útulnosti a zabydlenosti. A nemusí jít vždy jen o rustikální styl, dřevu se nevyhýbá ani moderna ve spojení s kovem nebo sklem. Dřevěné prvky zdobí zahradu v mnoha směrech, z tohoto materiálu se vyrábějí terasy, ploty, zahradní domky, altány, pergoly nebo zahradní nábytek. Jak ale docílit, aby bylo dřevo pěkné a odolné po dlouhou dobu?

Destrukce nejen vlivem počasí

Po instalaci nového zahradního domku sklízí jen uznání, v druhém roce se objevují první trhliny nebo poškození povrchu. S každou další sezónou pak konstrukce vypadá hůře. Není divu, dřevo je krásný materiál, který dýchá s obyvateli, ale co si budeme namlouvat, je náročné na údržbu. Nestačí totiž jen smést špínu a prach, ale dřevo potřebuje vhodně ošetřit. Vlivem povětrnostních vlivů, větru nebo deště ztrácí pevnost a odolnost, barva a nátěr vezmou za své též vinou slunečních paprsků.

Mohlo by vás zajímat:  Strategie pro sázení v listopadu a zajištění bohaté sklizně
Zdroj obrázku: Freepik

Údržba před sezónou

Jaro je čas, kdy se musí dát zahrada před zahájením sezóny lidově řečeno do pucu. Správnou péči potřebuje rovněž dřevěná terasa, která trpí nejvíce vzhledem k vodorovné poloze. Dešťová voda ničí jednotlivá prkna působením vlhkosti, dochází k deformaci a poškození povrchu, prasklinám nebo přímo kroucení. Naprostou zkázou jsou pak pro terasu sluneční paprsky, které na ni dopadají. Vhodnou ochranou dílců je tungový olej, který se nanáší pomocí štětce, může se aplikovat též na zahradní nábytek všech druhů dřeva včetně exotického. Tento druh oleje se používá na povrchovou ochranu, pro ošetření, impregnaci i dodání lesku.

Mohlo by vás zajímat:  Vánoční hvězda patří k nejoblíbenějším dekoracím. Při správné péči může za rok znovu vykvést

Na domek nátěr s voskem

U dřevěných staveb, zahradních domků, pergol, altánků nebo dětských prvků se vyplatí použití impregnace obsahující vosky s vodoodpudivými účinky. Dřevo získá ochranu před vlhkostí, k tomu kapky dešťové vody po jeho povrchu snadno sklouznou. Přípravky tohoto druhu zajišťují též ošetření proti UV záření a zabraňují rozvoji plísní. Běžně se impregnace prodává v přírodních odstínech, ale k dostání jsou rovněž v módních barvách, jako je zelená, šedá nebo bílá.

Zdroj: https://www.podovi.org/en/how-to-clean-and-maintenance-outdoor-wooden-floors/
Přidat na Seznam.cz