Beautiful Cute Beech Marten

Kuny dělají řidičům každoročně vrásky. Auto před nimi ochrání jednoduchá prevence

Podzimní chladné počasí a zejména první mrazíky způsobují řidičům vrásky na čele nejen vlivem zhoršených jízdních podmínek na silnici, ale také kvůli kunám. Přizpůsobiví dravci jsou přemnožení a objevují se nejen v lesních či venkovských oblastech, nýbrž rovněž ve městech, kde mají možnost najít potravu. Auto jim pak skýtá ideální úkryt. Jenže nejde jen o příbytek, kuna může způsobit na vozidle vážné škody. Jak kuny bezpečně odradit?

Nebezpečná šelma ničí kabeláž

Jistě každý slyšel příběh o tom, jak někomu kuna zlikvidovala kabeláž nebo přívodní trubice u motoru auta, protože si pod kapotou vytvořila úkryt. Kuny jsou nebezpečnými šelmami, které se stahují v chladném počasí do prostoru k motoru, který je po vypnutí teplý a poskytuje těmto živočichům příjemné prostředí. Na přítomnost kuny mohou upozornit stopy po tlapkách na plastech, donesené zbytky potravy nebo přímo kořist včetně malých hlodavců a ptáků a samozřejmě páchnoucí výkaly.

Mohlo by vás zajímat:  Ochránit balkon před holuby pomůže síť, specifické pachy nebo speciální dekorace
beech-marten-martes-foina-also-known-as-stone-marten-whitebreasted-marten
Zdroj obrázku: Freepik

Kontrola kabelů je nezbytná

Co dělat ve chvíli, kdy se zdá, že prostor pod kapotou navštívila kuna? Bezpodmínečně nutná je kontrola veškeré kabeláže a součástí, protože tyto šelmy mohou způsobit vážné škody a narušit bezproblémové fungování chodu auta. Překousáním kabelů může dojít k vypojení důležitých součástí včetně startéru, důsledkem počínání kun mohou být různé poruchy od potíží se startováním přes zničení řídící jednotky, zadření motoru, poškození elektroinstalace nebo okousaná izolace na kabelech, které pak nejsou dostatečně chráněné.

Mohlo by vás zajímat:  Tabákový postřik zatočí se mšicemi na rostlinách

Jak na kuny? Snadno!

Nebezpečné kuny se mohou odradit pomocí hojně používaných plašičů, které potřebují přívod elektřiny, k tomu bývají velmi drahé. Prodávají se též další odrazující prostředky, ale pro ten nejúčinnější není potřeba chodit do obchodu. Stačí zajít do vlastní koupelny a vzít rezervní závěs na toaletu a pověsit jej pod kapotu. Zápach z WC závěsu nebo z pověstných toaletních kuliček je pro kuny natolik nesnesitelný, že se vyhnou takovému úkrytu obloukem. Tento způsob je nejen velmi účinný, ale také nadmíru levný. Závěsy se musí vyměňovat každé tři měsíce, optimálně se věší na obě strany od motoru, aby byl celý prostor dokonale chráněný.

Zdroj: https://www.carvolution.com/en/magazine/martens-car
Přidat na Seznam.cz