Jahody vydrží déle čerstvé po omytí ve vodě s octem

Jahody vydrží déle čerstvé po omytí ve vodě s octem

Není nad to si na zahrádce utrhnout vlastnoručně vypěstované jahody. Mají lahodnou chuť, určitě lepší než ty kupované. Ty jsou sice k dostání téměř celoročně, ale nedají se vůbec srovnat s domácími. Bohužel jsou jahody ovocem, které rychle podléhá zkáze. Mohou plesnivět. Co udělat, abyste tomu zabránili?

Jahodová sezóna začíná v červnu

V tuzemsku začínají jahody běžně dozrávat v polovině června. Ke svému zrání potřebují teplé sluneční paprsky. Když jahody utrhnete, je třeba je většinou co nejrychleji zpracovat. Někdo je zamrazuje a pak používá na pečení či do pohárů.

Mohlo by vás zajímat:  Čtyři metody, díky kterým vyčistíme radiátory efektivně a šetrně k životnímu prostředí

Lze z nich připravit také marmeládu a džem a pak si je v zimě mazat na chléb s máslem nebo použít na palačinky. Výborná je z nich čerstvá jahodová pěna, dobře chutnají i jahody jen s cukrem a se smetanou.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké živiny jahody obsahují

Jahody jsou bohaté zejména na vitamín C a draslík. Pak v nich najdeme také:

  • vápník, fosfor, sodík, železo, měď,
  • vitamín E a skupinu vitamínů B.

Jsou výborné na podporu imunity, fungují i jako antioxidant. Jejich výhodou je, že mají málo kalorií, přitom jejich sladká chuť dokáže spolehlivě uspokojit chuť na něco dobrého. Jahody jsou ideálním ovocem i pro diabetiky právě proto, že neobsahují moc cukru.

Mohlo by vás zajímat:  Boty mohou dělat parádu i několik let. Stačí se o ně správně starat

Jakým způsobem prodloužíte čerstvost jahod

Po utržení je většinou nutné jahody co nejdříve zpracovat, aby nezačaly podléhat plísni. Když je ale omyjete ve vodě s přídavkem octa, budete se z nich radovat delší dobu. Je nutné dodržet poměr vody a octa, a to 5 : 1. Po omytí je dejte do chladničky. Ocet v tomto případě funguje jako faktor, který zamezuje šíření hniloby a plísní.

Takto upravené jahody můžete používat běžným způsobem, jak jste zvyklí. Můžete je dát do bublaniny nebo z nich připravit chutnou smetanovou zmrzlinu, na které si pochutnáte vy i vaše děti.

Zdroj: https://extension.umn.edu/fruit/growing-strawberries-home-garden, https://extension.umn.edu/strawberry-farming/harvesting-strawberries, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1876619614000096, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/expert-answers/diabetes/faq-20057835, https://www.allrecipes.com/article/how-to-clean-strawberries/,
Přidat na Seznam.cz