Jaro je vhodné pro přesazení tújí na ideální místo v zahradě

Jaro je vhodné pro přesazení tújí na ideální místo v zahradě

Túje patří k nejoblíbenějším jehličnanům. Jsou vysoké, poskytují stín a soukromí. Jejich přesazování není obtížné, musíte ale znát postup a vědět, jaké podmínky rostlině poskytnout, aby se mohla dobře vyvíjet.

Kdy přesadit túje?

Jaro, především květen, je ideální dobou k přesazování tújí. Rostlina bude mít dost času na aklimatizaci v novém místě, ale už nezmrzne. Když nestihnete keře přesadit v květnu, zkuste to v létě, ale potom je zalévejte. Přesazení je vhodné, pokud se rostlině v daném místě nedaří, například jsou větvičky uvnitř keře suché. Většina tújí má ráda částečně zastíněné nebo slunné pozice. Keře jsou ale citlivé na sucho a potřebují mírně vlhký substrát. Půda by měla být propustná, mírně kyselá a vlhká, bohatá na humus a minerály.

Mohlo by vás zajímat:  Využitím kyseliny citronové ušetří nadšenci stovky korun za hnojiva
Zdroj obrázku: Freepik

Přesazování krok za krokem

Podkopejte túje rýčem s co největším kořenovým systémem a přesouvejte i s velkým kusem země. Připravte si nové místo. Vykopejte díru větší, než je kořenový bal, a naplňte ji kompostem nebo čerstvou půdou. Pokud sázíte rostliny do živého plotu, vytvořte dlouhý pás s minimální šířkou 60 cm. Umístěte túji do díry, zakryjte zeminou a udusejte zem. Zahradníci doporučují ihned po přesazení aplikovat mykorhizní vakcínu.

Další péče

Příštích několik týdnů túji hojně zalévejte a udržujte půdu vlhkou. První a druhé hnojení na jaře a v létě provádějte hnojivem s vysokým obsahem dusíku. Na podzim použijte hnojiva bohatá na fosfor a draslík. Také je důležitý hořčík, jeho nedostatek může vést k zežloutnutí či zhnědnutí rostliny. Později túje nemusíte zalévat každý den, stačí jednou týdně. Větší zálivka je vítaná před zimou v říjnu, tehdy také pokryjte okolní zem kůrou, aby vlhkost déle vydržela. Nezapomeňte na prořezávání keřů, nejlépe dvakrát za sezónu. Neměli byste túje ořezávat po skončení léta, větvičky nedorostou a v zimě zmrznou. Substrát kolem rostliny pravidelně odplevelujte v okruhu 30–40 cm.

Zdroj: https://www.naturehills.com/blog/post/transplanting-arborvitae
Přidat na Seznam.cz