Cockroach 15093 1920

Pozvěte šváby na pivo nebo kávu. Jistě neodmítnou a dají pokoj

Švábi patří k velmi častým a nepříjemným domácím škůdcům. Dříve se věřilo, že švábi napadají pouze rodinné domy. S rozmachem civilizace je ale čím dál tím více zřejmé, že tito nebezpeční škůdci neopovrhnou ani azylem v panelovém domě, bytovce nebo dvojdomku.

Nebezpečí švábů spočívá především v snadné kontaminaci vašeho domu. Často přenáší bakterie a plísně. V minulosti ale také stáli za šířením chřipky, tuberkulózy, nebo dokonce cholery. Do lidských příbytků se švábi stahují především z důvodu snadného nalezení potravy. Při boji s nimi je tedy důležitá i prevence. Té docílíte snadno: 

  • pravidelným vynášením odpadů,
  • okamžitým mytím nádobí se zbytky potravy,
  • uschováním jídla do uzavřených nádob.
Mohlo by vás zajímat:  Ten nejlepší odpuzovač na kuny vyjde na pár korun. Vetřelce odežene od všech aut

Se šváby vám pomůžou babské rady

Boj s těmito škůdci je velmi náročný, protože švábi patří k velmi odolnému hmyzu, který dokáže přežít i atomový výbuch. I tak si s nimi ale poradíte za použití běžných domácích prostředků. Důležité je vždy vytvořit past, která bude natolik silná, že zničí škůdce, a zároveň nebude nebezpečná pro děti nebo domácí mazlíčky.

Jednou z možností je použití kyseliny borité, která škůdce spolehlivě zlikviduje. Deratizaci provedete smícháním kyseliny, kterou seženete například v lékárně, s uvařeným žloutkem nebo cukrem. Sladká vůně cukru nebo žloutek přiláká šváby a kyselina boritá je zlikviduje.

Mohlo by vás zajímat:  Žlutá mašle může být víc než krásnou dekorací. Na zahradě zlikviduje nenasytné škůdce
Zdroj obrázku: Pixabay

Pomůže pivo nebo káva

Jakmile švábi ovládnou vaši domácnost, pozvěte je na pivo. Do mísy nalijte pivo, které je přiláká. Alkohol na tyto škůdce působí podobně jako na lidi. Ti se tak jednoduše opijí a utopí se v pivu. Takže na zdraví! 

Stejným způsobem vám s těmito škůdci pomůže i káva. Uvařte velmi silného turka a tekutinu vylijte. Lógr, který vám zbude, přesypte do sklenice. Podobně jako pivo tak i lógr přiláká šváby a ti nalezou do sklenice. Kvůli hladkému skleněnému povrchu se ale nedostanou zpět.

Zdroj: https://www.antipesto.com/blog/tired-sharing-your-home-roaches-10-diy-ways-keep-them-away
Přidat na Seznam.cz