Concept Tasty Food With Chicken Soup Broth Close Up

Zeleninový vývar se hodí při přípravě polévek i do jiných pokrmů

Zeleninový vývar je klasika, která nikdy nezestárne. Umět by ho měla každá hospodyňka, a to už z toho důvodu, že jeho využití je široké a bude se vám tak hodit při přípravě spousty dalších pokrmů. Jak ale připravit ten nejlepší a u jakých pokrmů ho dále použít? Právě to se dozvíte v dnešním článku.

Z čeho zeleninový vývar připravit

Do vývaru můžete dát v podstatě, co se vám zachce. Je to i dobrý způsob, jak spotřebovat kuchyňské zbytky. Hodit se vám do něj budou i odřezky zeleniny či slupky. Ideální tak je si tyto části schovávat do mrazáku a potom, co nastřádáte dostatek, z nich udělat právě vývar.

Mohlo by vás zajímat:  Dýňové knedlíky ozvláštní každé menu netradiční chutí i barvou. Výborné jsou nasladko i jako příloha

My pro celistvou chuť doporučujeme použít mrkev, petržel, celer, cibuli, pórek, čerstvou petrželku, řapíkatý celer, česnek, sušené houby a koření dle chuti. Mezi koření nejčastěji patří bobkový list, nové koření, pepř a sůl.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vývar ukuchtit

Pokud budete vývar připravovat z čerstvé, již vyjmenované zeleniny, postupujte takto.

Všechnu zeleninu řádně omyjte a celer, petržel a mrkev oloupejte. Dále je nakrájejte a vložte do hrnce. Poté přidejte petrželku, česnek, houby a pórek. Cibuli si před vložením rozpulte a opražte buď na pánvi, nebo přímo nad hořákem. Poté už vložte pouze koření a zalijte vodou. Hrnec zakryjte pokličkou a na poměrně silném ohni nechte vařit. Až začne směs vřít, stáhněte sílu plamene na minimum a nechte několik hodin táhnout. Až vývar dovaříte, přeceďte ho přes sítko a přelijte do nového hrnce.

Mohlo by vás zajímat:  Zatuchlý zápach ve skříni má snadné řešení. Ale nejdřív je důležité vypátrat jeho příčinu

Směs také nemusíte spotřebovat ihned. Nechte ji mírně vychladnout a přelijte do zmrazitelných nádob či pytlíků. Ty pak stačí zamrazit a vydrží vám tak připravené velmi dlouho.

K čemu se vývar hodí

Z vývaru samozřejmě můžete udělat klasickou polévku, ale bude se hodit i jako základ do polévek jiných. Také je dobrý na podlévání masa. Použít ho můžete i jako základ do omáček. Získají tak silnější a plnější chuť.

Zdroj: https://ohmyveggies.com/how-to-make-vegetable-broth-with-kitchen-scraps/
Přidat na Seznam.cz