Woman S Hand Closing Door Microwave Oven Sets Time Heating Food

Ne vše je vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě

Kuchyně bez mikrovlnky? Možná už ani v dnešní době neexistuje, protože tento spotřebič patří mezi základní výbavu každé moderní domácnosti. Není divu, protože šetří čas a umožňuje jíst jídlo už pár minut po příchodu domů. Právě kvůli rychlosti a snadnému používání na ni nedají spotřebitelé dopustit. Jenže i mikrovlnka skrývá určitá úskalí. V mikrovlnné troubě se nemůže ohřívat vše, nadto je třeba používat k tomu určené nádobí a náčiní, jinak se proměňuje tento běžný spotřebič v nebezpečnou zbraň a hrozí riziko úrazu, požáru nebo zdravotní potíže.

Mohlo by vás zajímat:  Některé balkonové a pokojové rostliny nejsou vhodné do míst, kde se pohybují kočky

Jako z virálního videa

Sociální sítě jsou plné různých humorných videí, ve kterých hraje ústřední roli vajíčko a mikrovlnná trouba. Co se stane, když se pomocí mikrovln nechá vařit vajíčko? Nedojde k ničemu menšímu než k explozi. V lepším případě následují hodiny čištění vnitřku spotřebiče, v horším k úrazu a poranění horkou párou při otevírání dvířek k tomu. Vejce se zásadně vaří natvrdo nebo naměkko ve vodě v hrnci na sporáku nebo na varné desce.

Zdroj obrázku: Freepik

Nevhodné nádobí a náčiní

Co dalšího hrozí při používání mikrovlnné trouby? Rozhodně se musí používat nádobí, které je k tomu určené, protože běžné sklo může vlivem vysokých teplot popraskat a při vyjímání nádoby hrozí pořezání. Problematické je též nerovnoměrné ohřátí nápojů, proto se nedoporučuje vkládat hrnek s kávou nebo s čajem. Dále se nesmí používat tenkostěnné plastové nádoby, papírové sáčky nebo porcelán se zlatými či kovovými prvky, metalické misky a hrnce. Po otevření dvířek se musí ohřáté nádobí brát pomocí ochranných rukavic nebo utěrky, současně odkrývat víko nebo poklici s nejvyšší opatrností, protože hrozí únik vařící páry.

Mohlo by vás zajímat:  Domácí majonézu nic nenahradí. Nejen bramborovému salátu dodá opravdový šmak

Houby nebo syrové maso ne

Jaké další potraviny nepatří do mikrovlnné trouby? Kromě vajíček se nehodí ohřívat párky, které mohou popraskat, k tomu se v uzeninách vlivem působení mikrovln zvyšuje množství toxinů nebo éček. Nevhodné je rozmrazovat mražené nebo vařit syrové maso, kdy hrozí rozšíření nebezpečných bakterií. Současně se nesmí ohřívat v mikrovlnné troubě různé druhy zeleniny včetně špenátu, červené řepy, celer nebo chilli papričky. Samozřejmě se neohřívají lahůdky, jako jsou majonézové saláty. Z ovoce pak sušené druhy nebo hroznové víno.

Zdroj: https://www.foodnetwork.com/how-to/packages/food-network-essentials/things-you-should-not-put-in-microwave
Přidat na Seznam.cz