Ne vše je vhodné ohřívat v mikrovlnné troubě
Kuchyně bez mikrovlnky? Možná už ani v dnešní době neexistuje, protože tento spotřebič patří mezi základní výbavu každé moderní domácnosti. Není divu, protože šetří čas a umožňuje jíst jídlo už pár minut po příchodu domů. Právě kvůli rychlosti a snadnému používání na ni nedají spotřebitelé dopustit. Jenže i mikrovlnka skrývá určitá úskalí. V mikrovlnné troubě se nemůže ohřívat vše, nadto je třeba používat k tomu určené nádobí a náčiní, jinak se proměňuje tento běžný spotřebič v nebezpečnou zbraň a hrozí riziko úrazu, požáru nebo zdravotní potíže.
Jako z virálního videa
Sociální sítě jsou plné různých humorných videí, ve kterých hraje ústřední roli vajíčko a mikrovlnná trouba. Co se stane, když se pomocí mikrovln nechá vařit vajíčko? Nedojde k ničemu menšímu než k explozi. V lepším případě následují hodiny čištění vnitřku spotřebiče, v horším k úrazu a poranění horkou párou při otevírání dvířek k tomu. Vejce se zásadně vaří natvrdo nebo naměkko ve vodě v hrnci na sporáku nebo na varné desce.
Nevhodné nádobí a náčiní
Co dalšího hrozí při používání mikrovlnné trouby? Rozhodně se musí používat nádobí, které je k tomu určené, protože běžné sklo může vlivem vysokých teplot popraskat a při vyjímání nádoby hrozí pořezání. Problematické je též nerovnoměrné ohřátí nápojů, proto se nedoporučuje vkládat hrnek s kávou nebo s čajem. Dále se nesmí používat tenkostěnné plastové nádoby, papírové sáčky nebo porcelán se zlatými či kovovými prvky, metalické misky a hrnce. Po otevření dvířek se musí ohřáté nádobí brát pomocí ochranných rukavic nebo utěrky, současně odkrývat víko nebo poklici s nejvyšší opatrností, protože hrozí únik vařící páry.
Houby nebo syrové maso ne
Jaké další potraviny nepatří do mikrovlnné trouby? Kromě vajíček se nehodí ohřívat párky, které mohou popraskat, k tomu se v uzeninách vlivem působení mikrovln zvyšuje množství toxinů nebo éček. Nevhodné je rozmrazovat mražené nebo vařit syrové maso, kdy hrozí rozšíření nebezpečných bakterií. Současně se nesmí ohřívat v mikrovlnné troubě různé druhy zeleniny včetně špenátu, červené řepy, celer nebo chilli papričky. Samozřejmě se neohřívají lahůdky, jako jsou majonézové saláty. Z ovoce pak sušené druhy nebo hroznové víno.
Zdroj: https://www.foodnetwork.com/how-to/packages/food-network-essentials/things-you-should-not-put-in-microwave