Dokonale křupavé nakládané okurky: s naším postupem se vždy povedou skvěle

Nakládané okurky snadno zplesniví. Předejde tomu správný postup při zavařování

Vynikající, správně kyselé a křupavé nakládané okurky jsou malým zázrakem, který si většina z nás s chutí užije. Přidat je můžete k masu, na chlebíčky nebo do salátů. Abyste si v zimě užili jejich jedinečnou chuť, musíte je v sezóně správně připravit. Když to uděláte špatně, dostanou se do nich bakterie a vytvoří se plíseň, která celou sklenici nakládaných okurek znehodnotí. Jak tomu zabránit?

Plíseň vs. ovčí kůže

Hodně lidí si připraví sklenice nakládaných okurek. V zimě jednu otevřou a zjistí, že jsou nakládané okurky pokryté zvláštním povlakem. Jde o plíseň? Ne nutně. Může se jednat o tzv. ovčí kůži. Jedná se o běžný jev, který není škodlivý, a okurky můžete klidně sníst. Jde o tenkou stejnoměrnou vrstvu bílého povlaku, která se vytvoří na hladině v důsledku činnosti bakterií.

Mohlo by vás zajímat:  S křídou si vyhrají i dospělí. Má totiž skvělé vlastnosti pro mnoho situací

Plíseň na nakládaných okurkách jistě poznáte. Jde o silnější vrstvu, která má šedé nebo zelené zbarvení. Plíseň je také doplněná pěnou a poznáte ji spolehlivě podle zápachu. Nakládané okurky navíc budou měkké a při dotyku se snadno rozpadnou. Jestli se vám to stalo, okamžitě je vyhoďte a nejezte je, protože si můžete způsobit vážné zdravotní problémy. Navíc budou nechutné.

Stačí malá chyba při zavařování a okurky se zkazí. Řiďte se radami profesionálů
Zdroj obrázku: Freepik

Proč máte plesnivé nakládané okurky?

Hlavním důvodem plísně v nakládaných okurkách je nedostatečné zakrytí nálevem. Lák chrání okurky před rozkladem. Jestli jste ho dali do sklenice málo, ve sklenici se nejspíš vytvoří plíseň. To ale není jediný důvod. Okurky také musí být správně umístěné ve sklenici. Měli byste je dát velmi těsně k sobě, aby nemohly vyplavat na hladinu. V tom případě nebudou správně konzervovány a zkazí se.

Mohlo by vás zajímat:  Pokojové rostliny je vhodné volit s ohledem na domácí mazlíčky

Do nakládaných okurek byste také měli přidat trochu cukru. Doporučují to profesionálové, kteří rozhodně vědí, o čem mluví. Cukr bude fungovat jako konzervační prostředek, stejně jako sůl. Díky tomu budou okurky pevné, křupavé a vydrží vám velmi dlouho. Naplno si je budete moci vychutnat i uprostřed zimy a ušetříte peníze za jejich kupování. Navíc budou chutnat mnohem lépe než nakládané okurky z obchodu.

Zdroj: https://www.mashed.com/874381/mistakes-everyone-makes-when/
Přidat na Seznam.cz