455

Seznamovací aplikace snižují sebevědomí a mohou vyvolat úzkosti

Seznamovací aplikace jsou skvělým způsobem, jak se seznámit, ale ne vždy působí pouze pozitivně. Není to tak, jak vám slibuje samotná aplikace, že si najdete lásku svého života. Záleží také, jaký způsob seznámení hledáte, nemusí se jednat o vážný vztah, může jít o krátkodobý románek bez závazků nebo také pouze o přátelství. Každopádně tyto seznamovací aplikace mohou vést k:

  • stresu a úzkosti,
  • nižší produktivitě,
  • nízkému sebevědomí.

Stres a úzkost

Na základě studií bylo zjištěno, že lidé používající seznamovací aplikace vykazovali daleko vyšší procento stresu a úzkosti. Může za to především ten fakt, že neustálé přejíždění doleva či doprava, co se týče potencionálního partnera, může vést v budoucnu ke stresu a úzkosti, že nějakou dobu nejste schopni najít vhodný protějšek. Dalším faktem je, že schůzka s dotyčným protějškem může vést ke zklamání, jelikož není úplně tou osobou, s kterou jste si psali.

Mohlo by vás zajímat:  Ryby v jídelníčku pomohou udržet si zdravou tělesnou hmotnost
1815
Zdroj obrázku: Freepik

Horší produktivita

Používáním aplikace zhoršujete také svou produktivitu, ať už pracovní, sportovní, nebo studijní. Neustálé vyskakování upozornění zvyšuje míru rozptýlení. Ano, můžete si zrušit či ztlumit upozornění, ale znáte to, pokud vás něco/někdo zajímá, máte neustálou potřebu na to podvědomě myslet.

Nižší sebevědomí

Podle řady průzkumů mohou vést tyto aplikace k horšímu sebevědomí z důvodu porovnávání se s ostatními. Někteří se totiž rádi porovnávají s ostatními, což může vést ke zhoršení psychické stránky, v některých případech dokonce i k depresím, popřípadě poruchám příjmu potravy.

Mohlo by vás zajímat:  Sběr kaštanů přináší výhody pro přírodu i nás samotné

Lidé s nízkým sebevědomím o sobě přemýšlí negativně. Podle studií vyšlo najevo, že muži používající Tinder vykazovali zhoršené známky sebevědomí oproti té části mužské populace, která nepoužívá seznamovací aplikace. Tím samozřejmě nemyslíme, abyste se vyvarovali vytváření profilů na seznamkách. Dnešní doba je hektická a seznámit se v tak nabitém programu není vůbec jednoduché, každopádně měli byste myslet na své zdraví, především duševní, abyste seznamovací aplikace nebrali příliš vážně a při jakýchkoliv příznacích stresu v souvislosti s používáním aplikací jich zanechali.

Zdroje:
https://bmcpsychology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40359-020-0373-1, https://www.bonobology.com/disadvantages-of-online-dating/
Přidat na Seznam.cz