Whole Sliced Lemons Displayed Marble

S odolnými skvrnami si poradí citron, mastek nebo peroxid vodíku

Ať už děláme cokoliv kdekoliv, málokdy se ubráníme tomu, že bychom se zašpinili. V lepším případě to odnese naše kůže, kterou snadno umyjeme, ale co když skvrny z jídla nebo z mastného oleje zasáhnou oblečení, a ještě k tomu bílé barvy? Tato situace může působit frustrujícím dojmem a většinou se loučíme s tímto kouskem oblečení. Nemusíte ale zoufat, i se zdánlivě neřešitelnou situací si poradí domácí prostředky. Nemusíte tak utíkat do obchodu a kupovat drahé chemické přípravky, které jsou nešetrné vůči přírodě a mohou podráždit i vás a vaše okolí.

Peroxid vodíku

Na odolné mastné skvrny, skvrny z jídla, kávy nebo trávy je klasický čisticí prostředek krátký. Stačí ale jeden malý zlepšovák a hravě se zbavíte těchto nepříjemných a odolných skvrn. Stačí přidat ke 100 ml tekutého pracího prostředku 200 ml peroxidu vodíku a danou směs aplikovat na postižené místo. Poté látku promněte a nechte ji vyprat běžným způsobem. Před použitím této směsi vyzkoušejte, zda nedojde k odbarvení. Pro zvýšení efektu přidejte jednu lžičku jedlé sody.

Mohlo by vás zajímat:  Roličku od toaletního papíru využijí zahradníci i lidé, kteří milují pořádek
Close Up Wine Stain Detail
Zdroj obrázku: Freepik

Citron se solí

Mezi známé firmy patří také kombinace citronu se solí. Oblíbená je pro své čisticí účinky v domácnosti. Kromě toho si hravě poradí s nejrůznějšími fleky na oblečení. Přípravek si nachystáte podle následujícího poměru:

  • 1/4 hrnku čerstvé citronové šťávy,
  • 3 lžíce kuchyňské soli,
  • 1/2 sklenice vody.

Všechny ingredience důkladně promíchejte a počkejte, dokud se sůl nerozpustí. Poté směs aplikujte na postižené místo a nechte 10 minut působit. Následně danou látku vymáchejte ve vlažné vodě. Posledním krokem je umytí v pračce na běžný program.

Mohlo by vás zajímat:  Ani kousek dýně nepřijde nazmar. Ze slupky a semínek uvaříte lahodný sirup

Mastek a kukuřičná mouka si poradí se skvrnami od vína

Velmi nepříjemné bývá zašpinění vínem, inkoustem nebo krví. V takovém případě doporučujeme použít mastek a kukuřičnou mouku v poměru 1 : 1. Aby vznikla pasta, budete muset přidat pár kapek vody. Danou směsí potřete postižené místo a nechte působit 3 hodiny. Po uplynutí tří hodin oblečení vymáchejte ve vlažné vodě.

Na nejodolnější místa je vhodný ocet, který si poradí s tuky, olejem i mastnotou. Ocet smíchejte v poměru 1 : 1 s vodou. S fleky od kávy zas pomůže vaječný žloutek společně se dvěma lžícemi vody. Po potření směsí vymáchejte a poté vložte do pračky.

Zdroj: https://www.thespruce.com/how-to-remove-clothing-stains-1387973
Přidat na Seznam.cz