Black Cumin Seeds Flowers Selective Focus

Černucha setá je ozdobou jídelníčku i obohacením běžného menu

Semínka černuchy seté neboli černého kmínu jsou skvělým doplňkem mnoha pokrmů, zejména se hodí do salátů, omáček nebo dresinků. Bývají ozdobou na domácím slaném pečivu a výtečně ho provoní kmínovou vůní. Černá malá semínka se nepoužívají jen v gastronomii, jsou přírodním lékem, který si poradí s mnoha zdravotními obtížemi. Stačí pouhá jedna lžička denně a budete se divit, co s vaším tělem udělá.

Drobounká semínka s mocnou silou

Černuchu setou znali už staří Egypťané a lisovaný olej ze semínek byl cennější než zlato, protože pomáhal vracet mládí a zatočit s mnoha zdravotními neduhy. Semínka vykazují protizánětlivé, protiplísňové, antialergické a antibakteriální účinky, k tomu jsou zásobárnou vitamínů (A, E, skupiny B), minerálů (selen, zinek, měď, draslík, železo), omega-3 mastných kyselin a alkaloidů či flavonoidů, které pomáhají likvidovat volné radikály v těle, k tomu jsou přírodním prostředkem pro zlepšení cukrovky nebo aterosklerózy. Černý kmín obsahuje též biotin, látku zodpovědnou za lepší stav vlasů, pokožky a nehtů.

Mohlo by vás zajímat:  Vaření na plynovém sporáku ovlivňuje kvalitu domácího vzduchu
Black Sesame Dark Background
Zdroj obrázku: Freepik

Na snížení špatného cholesterolu i na trávení

S čím si malá černá zrníčka, která vzhledově nevypadají příliš vábně, poradí? Vzhledem k enormnímu obsahu účinných látek s opravdu velkou škálou neduhů. Zejména snižují hladinu špatného cholesterolu, pro tento účel postačuje konzumovat pravidelně jednu lžičku tohoto koření. Aktivní látky snižují riziko onemocnění kardiovaskulárními chorobami včetně infarktu a mrtvice. Výtečně působí na trávení, semínka umí likvidovat bakterie a parazity. Současně se zamezuje rozšíření kvasinek Candida albicans, které způsobují řadu chronických infekcí.

Mohlo by vás zajímat:  Při cestování s dětmi je nejdůležitější myslet na bezpečnost a nic nepodcenit

Pro posílení imunity i při autoimunitních chorobách

Semínka černuchy seté jsou pokladnicí prospěšných látek, proto pomáhají při posílení imunity, doporučují se i pacientům s různými autoimunitními onemocněními. Mohou se přidávat do salátů, sendvičů, polévek nebo k zelenině. Denní dávka celých nebo rozemletých semínek je 1–3 lžičky, výtečně se snoubí s tymiánem, s novým kořením a se sladkou paprikou. Může se užívat též ve formě nálevu, případně při přípravě pokrmů přidat vylisovaný olej. Semínka se nedoporučují těhotným ženám a pacientům s nízkým tlakem.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/what-is-nigella-sativa
Přidat na Seznam.cz