Man Repairs Lawnmover In A Backyard

Při sekání trávníku hraje roli typ sekačky i ideální doba

Sekání trávníku je činnost, kterou musí vykonávat každý, kdo vlastní aspoň kousek zatravněné plochy. Přeci jen přerostlá tráva nevypadá hezky a navíc může představovat i riziko třeba ve formě klíšťat. Je ale několik zásad, které je dobré při sekání dodržovat. Ačkoli jde o jednoduchou činnost, musíme myslet na pár pravidel. Jaká to jsou a na co si dát pozor? Právě to se dozvíte v dnešním článku.

Sekání nového trávníku má svá specifika

Pokud jste vysadili nový trávník a chystáte se ho sekat poprvé, měli byste se řídit určitými pravidly. Zaprvé byste měli trávník nechat dorůst asi do osmi až deseti centimetrů. Poté je dobré ho posekat na velmi nízko. To znamená okolo jednoho a půl centimetru. Tento proces je potřeba párkrát opakovat vždy úplně stejně. Potom, co tak uděláte, už můžete trávník upravovat čistě podle svých preferencí, bude totiž dobře zakořeněný a povyrostlý.

Mohlo by vás zajímat:  Mulčování pomůže zahradním rostlinám přečkat mrazivou zimu
Zdroj obrázku: Freepik

Dobrý přístroj je základ

Pro sekání můžete samozřejmě zvolit řadu nástrojů. V dnešní moderní době je nejoblíbenější sekačka. Právě ta vám také zajistí nejrovnoměrnější posečení. I mezi sekačkami si ale můžete vybírat. Existují sekačky strunové, pojízdné, elektrické, benzinové, ale i samojízdné robotické. Pořídit si můžete i traktůrek. U volby sekačky je nejlepší brát v potaz rozlohu vašeho trávníku. Ta má přece jen největší vliv. Nebudete totiž sekat hektar ruční strunovou sekačkou.

Jak je to se sekáním v dešti či za vlhka

Sekání v dešti se obecně nedoporučuje. Třeba u sekaček elektrických je to vyloženě zakázáno, jelikož voda ve spojení s elektřinou představuje bezpečnostní riziko. Dalšími nevýhodami sekání v dešti je i to, že je to samozřejmě nepohodlné. Kromě toho ale taky může dojít k ucpání sekačky a ztupení nožů, protože se mokrá tráva na vnitřní část stroje lepí. Také by pak výsledek nevypadal dobře, protože tráva je slehlá a nože po ní často jen kloužou.

Zdroj: https://www.joeslawncare.co.uk/seasonal/9-golden-rules-for-mowing-your-lawn/
Přidat na Seznam.cz