Woman Cleaning Shower Wall

Spáry v koupelně nebo kuchyni vyčistí běžné domácí prostředky

Spáry jsou velké téma, protože dokonale čisté domácnosti se se zašedlými rýhami v koupelně a v kuchyni nikdy nedocílí. Nečistoty se nadto dostanou do spár mezi obklady a dlažbu velmi rychle, po několika týdnech jsou šedivé a jen těžko je lze vyčistit. Co v takové chvíli dělat? Sáhnout po agresivních chemikáliích? Vyzkoušet žíravinu? Rozhodně ani jedna volba není správná, mnohem vhodnější je vyzkoušet tipy zkušených hospodyněk, které si umí poradit, k tomu používají běžné přípravky za pár korun neznečišťující životní prostředí.

Mohlo by vás zajímat:  Čajové sáčky lze využít k úklidu domova i jako hnojivo pro rostliny

Čištění spár je náročné

Při obkládání koupelny nebo kuchyně se vybírají různé dekory, přičemž roli hraje též spárovací hmota, která se aplikuje mezi jednotlivé kusy. Spárovačka, jak se lidově říká, má ochrannou a dekorativní funkci, přičemž se nedoporučuje ji vehementně drhnout. Může se postupem doby vydrolit a za dlaždičky může začít zatékat voda. Čím tedy tato místa vyčistit? Pomohou domácí prostředky a starý kartáček na zuby.

Zdroj obrázku: Freepik

Jako v nové koupelně

Oblíbené bílé spáry trpí na šednutí, navíc se v nich může usazovat vodní kámen. Obnovit původní lesk a zářivou bělobu není snadné, ale pomůže kombinace čerstvé citronové šťávy a kuchyňské soli. Do misky se vsype sůl a přidává se citronová šťáva tak, aby vznikla hustá pasta. Takto připravená pasta se nanese do spár a nechá několik minut účinkovat. Následně se pomocí kartáčku spáry dočistí, na závěr se opláchnou vodou a vysuší papírovou utěrkou. Sůl se může rovněž nahradit jedlou sodou.

Mohlo by vás zajímat:  Při správné údržbě vydrží gril roky v perfektním stavu

Čisté zuby i spáry

Jaké další rady dávají zkušené hospodyňky? Na spáry na stěnách doporučují namísto pasty ze soli či jedlé sody použít běžnou zubní pastu. Nanese se opatrně mezi obkladačky, opětovně se nechá působit a poté se dočistí krouživými pohyby starým kartáčkem na zuby. Zubní pasta zbaví ošklivých povlaků a vodního kamene též baterie nebo další kovy v koupelně, které se po aplikaci budou krásně lesknout. Na plísně naopak dobře funguje obyčejný ocet, který se nanese pomocí rozprašovače.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/uk/house-and-home/household-advice/a674117/how-to-clean-grout/
Přidat na Seznam.cz