Control Pest Concept Hand With Magnifying Glass Insect

Štěnice zneškodní křemelina, jejich návratu předejdou některé vůně

S těmito tvory se nechce nikdo doma setkat. Většina lidí se domnívá, že stačí pravidelně uklízet a štěnice se doma nikdy neobjeví. Kolují mýty, že žijí pouze ve špíně nebo tam, kde nedbají na hygienu, není to ale pravidlem. Tento druh polokřídlého hmyzu se objevuje v postelích, za nábytkem i pod podlahou, na jeho přítomnost upozorní zejména svědivé a bolestivé boláky na těle. Když se objeví, je nutné rychle zasáhnout. Jakým způsobem?

Červené a svědivé boláky

Jak se zbavit štěnic? Tak jednoduché to s tímto druhem hmyzu rozhodně není. Štěnice patří mezi parazity, kteří se živí zvířecí nebo lidskou krví. K jejich útokům na člověka dochází zejména v noci. Jsou asi pět milimetrů veliké a mají žlutohnědé nebo červenohnědé zploštělé tělo s tykadly, pomocí kterých vyhledávají svou oběť. Oproti obecnému mínění štěnice nepřenášejí patogeny, ale po pokousání vznikají boláky nebo puchýřky, které jsou bolestivé a mohou být zaměňovány za různé kožní alergické projevy.

Mohlo by vás zajímat:  Plíseň v domácnosti je nehezká, ale hlavně ohrožuje naše zdraví. Ihned proti ní zakročte
Zdroj obrázku: Freepik

Z kempů a hotelů

Kde se lidé mohou nejčastěji setkat se štěnicemi? Povětšinou v kempech nebo v hotelích, ale také na letištích nebo v prostředcích veřejné dopravy, odkud se snadno zanesou do domácnosti. Do bytů v panelácích nebo činžovních domech mohou prolézt ventilací nebo potrubím. Za život může jedna samička naklást až pět set vajíček, která schovává v úkrytech pod podlahou nebo v ložním prádle. Právě vajíčka mohou být signálem k razantní akci. A jak štěnice zlikvidovat?

Bylinky i křemelina

Štěnice se pohybují hůře v prachu, což je jistě pro mnohé překvapením. K jejich likvidaci je možné použít křemelinu, s jejíž pomocí se vysuší. Křemelinou se doporučuje vysypat místa pod postelí, v rozích nebo skuliny v podlaze či různé mezery u stěn. Po úklidu a vysátí mrtvých exemplářů se musí opětovně křemelina použít, aby došlo k likvidaci všech jedinců. A pozor, není to tak snadné, štěnice přežijí takřka rok bez potravy. Další možností je likvidace pomocí páry a napařování textilu a lůžkovin. Do místností se vyplatí pořídit i domácí osvěžovače vzduchu s vůní kurkumy, karafiátů nebo levandule, protože tyto pachy dokonale štěnice odradí.

Zdroj: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/bedbugs-infestation
Přidat na Seznam.cz