Blurred Bathroom Interior Set Clean Folded Towels Copy Space Hygiene Health Concept

Jednoduché tipy pro eliminaci zápachu v koupelně

Možná máte pocit, že na způsobu, jakým uklízíte svou koupelnu, už není co zdokonalovat. A přesto se čas od času stane, že z ní je cítit podivný nepříjemný odér, o kterém nejste s to říci, odkud vlastně pochází. Je pravda, že koupelna je v tomto ohledu spolu s kuchyní nejrizikovější místností každého bytu. V tomto článku vám prozradíme, jaké jsou nejčastější zdroje tohoto „utajeného“ zápachu a také jak se s ním nejlépe vypořádat.

Za vším hledejte vlhkost

Bez vody by na naší planetě nebyl život. A bez vlhkosti by pro změnu nebyl život ve vaší koupelně. V případě koupelny jde o život miniaturní a mikroskopický, který vám ovšem může nadělat velké trápení. Zápach mohou produkovat různé drobné organismy, jako jsou plísně. A tipec jim nejlépe zatnete tím, že z koupelny odstraníte vlhkost. Nemusíte přitom zvažovat žádná stavební řešení a vestavěné odvětrávání, ve většině případů postačí tabletové odvlhčovače, které vlhkost pohltí, a vy je pak prostě vylejete. Dnes už jsou k dostání v každé větší drogerii.

Mohlo by vás zajímat:  Účet za elektřinu sníží úsporné používání myčky a pračky
Zdroj obrázku: Freepik

Zápach z odtoků

Zápach často pochází z odtoků, které je třeba čas od času pořádně vyčistit. A nejen hlavní odtok na dně vany nebo umyvadla, ale také ten bezpečnostní, který má zabránit tomu, aby vana přetekla. Odpady prolijte alespoň litrem horké vody, pak je zasypte dvěma až třemi lžícemi jedlé sody a prolijte dalším litrem horké vody. Pak do nich nalijte sklenici octa, nechte pár minut působit, a znovu spláchněte vařící vodou. Nakonec je můžete zakapat citronovou šťávou.

Mohlo by vás zajímat:  Zero waste kuchyně: využití všech přebytků sníží zbytečné plýtvání

Ach, ty ručníky

Zápach mohou mít na svědomí také ručníky, hlavně ve vlhkých koupelnách, kde nemohou pořádně proschnout. V západní Evropě lidé mění ručníky třeba každé dva dny, mnoha Čechům přitom vydrží jeden ručník i dva týdny. A tak není divu, že se ve druhé polovině své životnosti můžou stát zdrojem zápachu, ale také semeništěm různých plísní. Ručníky proto měňte alespoň dvakrát do týdne.

Zdroj: https://www.realtor.com/advice/home-improvement/how-to-combat-bathroom-odors/
Přidat na Seznam.cz