Roll Aluminum Foil Isolated White Background

Zástěna z alobalu pomůže lépe vyhřát domov během topné sezóny

Do střední Evropy vtrhla zima hned po létě, alespoň tak vypadaly teploty v průběhu celého září. Chlad navíc doprovázely vydatné deště. Se začátkem října se sice očekává mírné oteplení, nelze však už čekat žádné babí léto a je nutné se připravit na dlouhou zimu. Ta je letos ovlivněná nedostatkem energií, které navíc raketově zdražují. Každá rada pro rychlé vytopení interiéru je tedy nadmíru ceněná. Podle mnohých výtečně funguje alobal, jak jej použít pro okamžité vytopení místnosti?

Rychleji a déle v teple

Z léta rovnou do zimy? Vypadá to tak, protože z dvacítek klesly teploty v některých oblastech v noci až k nule a první sníh se objevil na horách už v polovině září. Na návrat k vyšším teplotám to nadto vůbec nevypadá. V říjnu obvykle začíná každoroční topná sezóna, tu letošní poznamenávají vysoké ceny elektřiny, plynu i tuhých paliv. V hlavách všech tak rezonuje otázka, jak ušetřit za vytápění? Kromě doporučovaného teplého oblečení a svetru je možné ještě vzít do ruky alobal, nůžky a karton a pustit se do práce. Díky hliníkové folii se totiž vytopí interiér rychleji a teplo zůstane po delší dobu.

Mohlo by vás zajímat:  Po dlouhé zimě potřebuje balkon vyčistit. Péči si zaslouží podlaha i doplňky
full-shot-woman-sitting-near-heater
Zdroj obrázku: Freepik

Dokonalé proudění zlepšuje vytápění

Radiátory bývají umístěné pod okny, případně vedle nich. Roli při vytápění totiž hraje cirkulace vzduchu, proto nesmí sahat až k podlaze. Cirkulaci vzduchu omezuje též nábytek, který by neměl být rozestavěný do blízkosti topného tělesa. Zejména proudění teplého vzduchu zamezují záclony nebo závěsy, které by neměly viset přímo před radiátorem. Dalším nešvarem bývá sušení prádla na žebrech radiátorů nebo postavení gauče v obývacím pokoje před topné těleso, což snižuje efektivitu topení a zvyšuje náklady na topení.

Mohlo by vás zajímat:  Čtyři metody, díky kterým vyčistíme radiátory efektivně a šetrně k životnímu prostředí

Trik s alobalem a kartonovou lepenkou

A čím snížit náklady na topení? Stačí kartonová lepenka a pevná hliníková folie, kterou lze zakoupit ve větší metráži na roli. Pak už jen stačí nařezat lámacím nožem nebo ustřihnout nůžkami karton ve velikosti o pár centimetrů menší, než je radiátor a obalit karton alobalem lesklou stranou směrem k radiátoru. Vysoká tepelná vodivost alobalu umožní odrazit energii do místnosti, navíc funguje jako tepelný izolant.

Zdroj: https://www.lifehacker.com.au/2018/07/boost-your-heaters-with-aluminium-foil/
Přidat na Seznam.cz