Decorative Stars Pine Tree

Jehličí na vánočním stromku vydrží déle díky zálivce obohacené o sůl a cukr

Živý vánoční stromek je jedním z nejoblíbenějších a okouzlujících symbolů Vánoc. Živý vánoční strom provoní celý interiér a také zútulní místnost. Je těžké si představit tento magický čas bez této zásadní dekorace. Vánoční stromek má však jednu hlavní nevýhodu. Velmi rychle začíná ztrácet jehličí. Známe ale fígl, který napoví co dělat, aby vánoční stromek vydržel krásný delší dobu.

Živý vánoční stromek

Živý vánoční strom v domě přináší magickou a slavnostní atmosféru. Mnoho lidí se jej rozhodne koupit dlouho před Vánocemi a zdobit si svůj interiér mnohem dříve než na Štědrý den. Takový vánoční stromek ztrácí jehličí poměrně rychle a nemusí přežít až do samotných Vánoc. Tomu lze snadno zabránit. Je důležité vytvořit správné podmínky pro samotný strom a také se následně o stromek patřičně postarat. To platí nejen pro zalévání vánočního stromku.

Mohlo by vás zajímat:  Kuchyňské skříňky zbaví mastných nečistot ocet a jedlá soda

Který vánoční stromek si vybrat?

Druhy vánočního stromku mají značný význam v souvislosti s udržováním optimálního vzhledu a trvanlivosti. Jedním z nejodolnějších vánočních stromků je kavkazská jedle. Tento druh jehličnatého stromu neopadává po dobu až dvou měsíců. Kavkazská jedle je také díky tomu jedním z nejdražších odrůd jehličnanů prodávajících se před svátky.

Na druhé straně, smrk ztepilý je také velmi krásným stromem. Stává se populární volbou díky své přijatelné ceně. Trvanlivost tohoto stromu a jeho jehličí vyvolává ovšem mnoho pochybností.

Dalším oblíbeným druhem mezi vánočními stromky je borovice skotská, která není tak odolná jako jedle, ale určitě zůstane doma déle než smrk. Má typickou lesní vůni, dlouhé jehličí a díky svým tuhým větvím udrží těžké vánoční ozdoby. Největší nevýhodou společné borovice je její vzhled, který se ne každému bude líbit. Vánoční stromek má spíše asymetrický tvar a jeho jehličí může působit rozházeným dojmem.

Mohlo by vás zajímat:  S novými botami si domů přineseme i malé pytlíčky silikagelu. Ten rozhodně nepatří do koše
Close Up Fresh Green Plant
Zdroj obrázku: Freepik

Co dělat, aby vánoční stromek neztratil jehličí?

Správná péče o vánoční stromek také znamená poskytnout strom správnou teplotu. Vánoční stromek umístěný v blízkosti radiátorů začne opadávat mnohem rychleji. Místnost by měla mít teplotu asi 20 stupňů Celsia. Po zakoupení je nejlepší udržet vánoční stromek v chladné místnosti, nebo na balkóně. Přinést bychom ho měli jen pár dní před Vánocemi. Díky tomuto postupu bude pro rostlinu mnohem snazší přizpůsobit se novým podmínkám.

Fígl na závěr

Aby strom neztrácel jehličí příliš rychle, a tak si zachoval svůj krásný vzhled a byl výzdobou domu déle, je nutné mu poskytnout nejen vodu ve správném množství, ale také základní živiny. Zalévání vánočního stromku vodou s cukrem a solí je jedním z nejznámějších způsobů, jak vyrobit přírodní kondicionér pro jehličnany. Budete potřebovat:

  • litr vody
  • 2 lžíce cukru
  • 2 lžíce soli
Mohlo by vás zajímat:  Skvrny od jídla a nápojů vyčistí dobře domácí prostředky

Všechny složky by měly být důkladně promíchány. Touto zálivkou zalévejte vánoční strom dle potřeby. Díky tomu vánoční stromek vydrží déle čerstvý a jehličí vydrží na stromě o poznání déle.

Zdroj: https://www.realsimple.com/holidays-entertaining/holidays/christmas/how-to-make-christmas-tree-last-longer
Přidat na Seznam.cz