Mold Black Fungus White Wall Corner Near Window

Plísní zbaví domov dostatečné větrání a speciální prostředky

V zimním období přichází čas přetopených místností, kde se hromadí bacily a bakterie. Proto je doporučováno pravidelně a intenzivně místnosti v domácnostech větrat. Díky chladným a krátkým dnům se k větrání dostaneme mnohdy jen jednou denně. To ale bohužel podporuje hromadění vlhkosti v domech. Vlhkost a vysoká teplota úplně nahrává plísním. Proto bychom se v případě výskytu plísní v domácnostech měli co nejrychleji obrátit na odborníky, nebo si svépomocí plísně odstranit.

Plísně v domě

Nenápadné malé černé flíčky ve sprchovém koutě, na oknech a parapetech, nebo dokonce mapy černých flíčků na stěnách. Velmi nenápadné, ale pro zdraví velmi nebezpečné příznaky výskytu plísní v domě. Plísně se vyskytují v málo větraných, teplých a také vlhkých místnostech. V zimě, když začíná topná sezóna můžeme zpozorovat první sražené kapky vody na parapetech a oknech. Díky této vlhkosti také přispíváme a podporujeme množení plísní v domech.

Mohlo by vás zajímat:  Správné sekání trávy přispívá k hustému a zelenému trávníku
black-mold-wall-fungus-wall-after-flooding-house
Zdroj obrázku: Freepik

Jaké nebezpečí způsobuje plíseň v domě?

Plísně vyskytující se v našich domovech se rozmnožují pomocí spor, které se rychle dostanou z místa vzniku plísně i do jiných částí domu. Nejenže se plíseň dokonale a rychle rozmnožuje, ale spory také způsobují závažné zdravotní problémy lidem, které s plísněmi sdílí jednu domácnost. Mezi hlavní onemocnění vyvolané plísněmi jsou závažná kožní onemocnění, onemocnění zvané katar, podráždění očí, bolesti hlavy, a v extrémních případech alergické reakce, se které mohou projevovat necitlivostí paží i nohou. U lidí trpícím na onemocnění dýchacích cest jsou plísně v domácnostech ještě nebezpečnější.

Mohlo by vás zajímat:  Obyčejná trouba skrývá pro mnohé tajemství. Jediné tlačítko dokáže usnadnit život

Jak účinně snížit vlhkost doma a jak omezit šíření plísní?

Pokud plíseň v domě objevíte, musíte jednat rychle. Každý další den, kdy plíseň necháte bez povšimnutí pro vás může znamenat větší zdravotní rizika. Plísně se úspěšně zbavíte tak, že ji postříkáte speciálními chemickými přípravky, které lze snadno zakoupit v drogeriích. Tyto přípravky s účinnou látkou mnohdy nejenže plíseň odstraní, ale také zamezí dalšího rozmnožování. Plíseň je důležité po aplikování přípravku odstranit ze stěn a parapetů. Nejlépe k tomuto poslouží jednorázové papírové utěrky, které ale ihned musíte po použití vyhodit, aby se možné spory z plísní dále nerozšiřovaly. Pokud jste odstranili plesnivá místa na stěnách, doporučuje se preventivně ještě postižené místo postříkat a místnost důkladně vyvětrat. Je také vhodné nábytek nestavět těsně ke stěnám, aby měly stěny i v průběhu roku dostatek prostoru pro proudění vzduchu.

Zdroj: https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a34763321/how-to-get-rid-of-mold/
Přidat na Seznam.cz