Female Legs Of Woman Using Lawn Mower.

Při sekání trávníku je zásadní denní doba a perfektní stav sekačky

Letní sezóna je v plném proudu. To znamená jediné – pravidelnou práci na zahradě. Od sázení, sklízení až po sekání a údržbu trávníku. Právě trávník je často vizitkou našeho pozemku. Většinou ho tak chceme mít hezký a upravený. Sekáním si ale jeho kvalitu můžete často pokazit. Jak docílit krásně posekaného porostu s pravidelnými pruhy? Pro postup čtěte dál.

Na denní době záleží více, než si myslíte

Ne každá denní doba je pro sekání vhodná, ačkoli by se to tak mohlo zdát. Pokud budete tuto činnost provádět kolem poledne a v dalších velmi parných denních hodinách, můžete ublížit porostu i sobě. Vy se totiž budete zbytečně vystavovat přímému slunci a vysokým teplotám a trávník taktéž. U toho pak může dojít k rychlejšímu vysušení, popřípadě i úplnému spálení.

Mohlo by vás zajímat:  Ochraňte svůj dřevěný skládek před hmyzem a plísněmi

Ideálně byste tak v parných dnech měli sekat akorát brzy ráno či k večeru. Ve dnech, kdy horko není tak extrémní, můžete zvolit i pozdní odpoledne. Pokud chcete sekat ráno, pamatujte, že byste měli trávu nechat alespoň vyschnout od ranní rosy.

Zdroj obrázku: Freepik

Vždy se rozhodujte podle akruálního počasí

Kromě toho, že sekání za určitých okolností nemusí být příjemné, na počasí záleží ještě daleko více. Jak bylo zmíněno v předchozí části článku, slunce může nadělat pěknou paseku, a to zejména tím, že trávník může spálit.

Mohlo by vás zajímat:  Krásný a zelený trávník po celé léto: klíčem je správná zálivka a hnojení

V období během nebo po dešti byste se této činnosti měli vyhnout také. Mokrá tráva je totiž zatížená vodou a nestojí tak rovně jako běžně, což způsobuje, že posečená stébla budou křivá.

Pokud se rozhodnete za mokra sekat, připravte se také na to, že vám mokrá tráva nejspíš bude ucpávat stroj. Také pak často dochází k rychlejšímu tupení nožů, které jsou pro správnou úpravu porostu nezbytné. Vždy si tak čas, kdy budete sekat, dobře promyslete a před sekáním vždy zkontrolujte stav trávníku i sekačky. Nejdůležitější je, aby měla funkční čepele.

Zdroj: https://www.mckaysgrassseeds.com.au/ultimate-guide-mowing-summer/
Přidat na Seznam.cz