Landscape Design Nice Home Garden

Vyvýšené záhony usnadňují pěstování a vytváří specifické podmínky pro rostliny

V poslední době se vyvýšené záhony staly poměrně rozšířeným trendem, ať už mezi profesionály, či amatéry. Tento způsob pěstování poskytuje mnoho výhod, ale i u něj je třeba řídit se určitými pravidly. Právě proto vám v dnešním článku napovíme, jak je dobré s touto metodou začít, na co si dát pozor a jaké rostliny jsou pro ni vhodné.

Proč zvolit pěstování za použití vyvýšených záhonů

Jak už bylo řečeno, pěstování tímto způsobem má mnoho výhod. Jednou z těch největších je jeho pohodlnost. Tím, že jsou truhlíky vyvýšené, není třeba se sklánět k nízkým záhonům. Zahradničení se tak stane dostupnější pro hendikepované či starší jedince, kteří mají problémy s bolestmi zad.

Mohlo by vás zajímat:  Před odjezdem na dovolenou potřebuje naše zahrada dostatek péče

Tento typ záhonů ale zužitkují i zahradničtí profesionálové. Takto odizolovaná nádoba totiž umožňuje pěstování plodin s úplně jinými požadavky na půdu. Je jen na nás, jakou zeminou si truhlík naplníme. Také podmínky, které takto ohraničený prostor nabízí, urychlí růst a vývoj některých plodin.

Zároveň je snazší u vyvýšených záhonů zabránit napadení škůdci a jednodušeji zabráníme šíření nemocí.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak na pěstování ve vyvýšených záhonech

V prvé řadě je třeba zkonstruovat již několikrát zmíněné vyvýšené záhony. Způsobů je mnoho. Často se používají již předpřipravené truhlíky, hlavně dřevěné. Kromě toho si je ale můžete i sami vyrobit. Také je můžete postavit z cihel či jiných materiálů.

Mohlo by vás zajímat:  Vyberte pro ptačí krmítko ideální místo. Musí být bezpečné a dobře přístupné

Co se naplnění záhonů týče, začněte tím, že truhlík odizolujete od půdy. Tyto nádoby většinou nemají dno a do meziprostoru je tak vhodné vložit speciální tkaninu. Přidat můžete i síťku proti krtkům. Dále přidejte drenážní vrstvu, přes kterou bude snadno odtékat přebytečná voda. Můžete zvolit například jemně namletý štěrk či oblázky. Poté už jen stačí vybrat správnou zeminu a tou nádobu naplnit.

Při výběru rostlin pamatujte na jednu zásadu, a to nezasazovat víceleté rostliny.

Zdroj: https://extension.unh.edu/blog/2019/03/what-are-benefits-raised-beds-how-can-i-construct-one-myself
Přidat na Seznam.cz