Creative Close Up Composition Elegant Wooden Dining Table Beautiful Home Decorations Accessories Modern Home Interior Design Wabi Sabi Inspiration Template

Napadení červotočem lze řešit několika přírodními metodami

Červotoč, drobný, ale ničivý hmyz, může způsobit zkázu ve vašem domě tím, že zamoří a poškodí nábytek. Tito škůdci jsou známí svou schopností provrtat se dřevem a zanechávat za sebou ničivé stopy. V tomto článku probereme, jak rozpoznat příznaky napadení červotočem a způsoby, jak je z nábytku vymýtit.

Identifikace napadení červotočem

Pro ochranu nábytku je nezbytné identifikovat včasné příznaky napadení červotočem. Zde je několik klíčových ukazatelů, na které je třeba dávat pozor:

  • Malé otvory: Červotoči vytvářejí malé kulaté vstupní otvory v dřevěných površích. Tyto otvory mají obvykle průměr 1–2 mm a mohou se jevit jako řada vpichů roztroušených po nábytku. Hledejte jemné, práškovité piliny poblíž těchto vstupních otvorů.
  • Zabarvené dřevo: Napadené dřevo může vykazovat změnu barvy, jako jsou tmavé skvrny nebo modrošedé skvrny způsobené houbovými symbionty brouka.
  • Zvuky: Při silném zamoření můžete slyšet slabé cvakání nebo žvýkání vycházející z nábytku, když se brouci krmí a rozmnožují.
Mohlo by vás zajímat:  Dodržování pravidel při praní uchová všechny oděvy v perfektním stavu
Zdroj obrázku: Freepik

Jak se červotoče zbavit a už ho nevpustit

Objevíte-li ve svém nábytku napadení červotočem, je nutné urychleně zasáhnout, aby nedošlo k dalším škodám. Chcete-li brouky účinně vymýtit, zkuste následující tipy:

  • Karanténa napadeného předmětu: Izolujte zamořený nábytek, abyste zabránili šíření brouků na další kusy. Přesuňte jej dále od jiných dřevěných předmětů, čímž snížíte riziko křížové kontaminace.
  • Cibule: Vůně cibule je něco, co má šanci účinně a na dlouhou dobu odstrašit červotoče a odradit je od krmení na nábytku. Cibuli stačí oloupat, rozpůlit a poté potřít všechna místa, která jasně naznačují přítomnost nezvaných hostů. Pro dosažení nejlepších výsledků opakujte ošetření každý den po dobu dvou týdnů.
  • Zmrazení: Umístěte napadený nábytek na několik dní na mráz nebo do chladírny. Tento proces zabíjí brouky a jejich larvy. Zajistěte, aby teplota zůstala pod -18 °C po dobu alespoň dvou týdnů.
  • Tepelné ošetření: Alternativně lze k odstranění napadení použít tepelné ošetření. Použijte profesionální systém ke zvýšení teploty nábytku na přibližně 60 °C na několik hodin. To zabíjí brouky ve všech životních stadiích.
Zdroj: https://www.orkin.com/pests/beetles/anobiid-powderpost-beetles
Přidat na Seznam.cz