Concept Tasty Food With Chicken Soup Broth Close Up

Zeleninový vývar se hodí při přípravě polévek i do jiných pokrmů

Zeleninový vývar je klasika, která nikdy nezestárne. Umět by ho měla každá hospodyňka, a to už z toho důvodu, že jeho využití je široké a bude se vám tak hodit při přípravě spousty dalších pokrmů. Jak ale připravit ten nejlepší a u jakých pokrmů ho dále použít? Právě to se dozvíte v dnešním článku.

Z čeho zeleninový vývar připravit

Do vývaru můžete dát v podstatě, co se vám zachce. Je to i dobrý způsob, jak spotřebovat kuchyňské zbytky. Hodit se vám do něj budou i odřezky zeleniny či slupky. Ideální tak je si tyto části schovávat do mrazáku a potom, co nastřádáte dostatek, z nich udělat právě vývar.

Mohlo by vás zajímat:  Oblak černých mušek vyděsí každého pěstitele pokojových rostlin. Skutečná hrozba se však skrývá pod zemí

My pro celistvou chuť doporučujeme použít mrkev, petržel, celer, cibuli, pórek, čerstvou petrželku, řapíkatý celer, česnek, sušené houby a koření dle chuti. Mezi koření nejčastěji patří bobkový list, nové koření, pepř a sůl.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vývar ukuchtit

Pokud budete vývar připravovat z čerstvé, již vyjmenované zeleniny, postupujte takto.

Všechnu zeleninu řádně omyjte a celer, petržel a mrkev oloupejte. Dále je nakrájejte a vložte do hrnce. Poté přidejte petrželku, česnek, houby a pórek. Cibuli si před vložením rozpulte a opražte buď na pánvi, nebo přímo nad hořákem. Poté už vložte pouze koření a zalijte vodou. Hrnec zakryjte pokličkou a na poměrně silném ohni nechte vařit. Až začne směs vřít, stáhněte sílu plamene na minimum a nechte několik hodin táhnout. Až vývar dovaříte, přeceďte ho přes sítko a přelijte do nového hrnce.

Mohlo by vás zajímat:  Citron nechybí v žádné kuchyni. Jeho další využití už však zná málokdo

Směs také nemusíte spotřebovat ihned. Nechte ji mírně vychladnout a přelijte do zmrazitelných nádob či pytlíků. Ty pak stačí zamrazit a vydrží vám tak připravené velmi dlouho.

K čemu se vývar hodí

Z vývaru samozřejmě můžete udělat klasickou polévku, ale bude se hodit i jako základ do polévek jiných. Také je dobrý na podlévání masa. Použít ho můžete i jako základ do omáček. Získají tak silnější a plnější chuť.

Zdroj: https://ohmyveggies.com/how-to-make-vegetable-broth-with-kitchen-scraps/
Přidat na Seznam.cz