Sad Young European Woman Suffering From Heat Sits Sofa Catches Cold Air From Fan Waves Hands

Vyhřátý byt v létě ochladí správné větrání a zvlhčení vzduchu

Letní čas bývá netrpělivě očekáván. Je obdobím výletů, projížděk na kolech, houbaření, koupání a také dovolených. Bohužel jsou s ním spojeny nepříjemně vyhřáté byty, kdy ani otevřené okno je nestíhá dostatečně chladit. Jak na to, abyste měli v bytě příjemnější teplotu v horké dny?

Větrejte brzy ráno

V bytě a domě je v létě vysoká teplota zejména proto, že stěny jsou rozehřáté. Jestliže přes den otevřete okna, půjde zvenku dovnitř horký vzduch, takže si moc nepomůžete. Lepší je větrat velmi brzy ráno, kdy je teplota ještě relativně nízká. Pomůže to ochladit rozpálené zdi. Ideální je větrat tzv. do průvanu, což znamená otevřít všechna okna v bytě najednou.

Mohlo by vás zajímat:  Praní záclon podpoří jejich odmočení a několik domácích prostředků

Zakryjte okna

Proti slunečním paprskům lze využít v bytech zakrytí oken závěsy, žaluziemi nebo roletami. Jsou-li instalovány uvnitř, příliš nefungují, protože slunce ohřívá okenní skleněné tabulky, což působí jako skleník. Lepší jsou venkovní žaluzie nebo rolety, které jsou mnohem účinnější, protože zakryjí okna.

Zdroj obrázku: Freepik

Zvlhčování vzduchu a chlazení místností

Horký vzduch v bytě je většinou také suchý. Když ho provlhčíte, snížíte jeho teplotu. Je proto vhodné vzduch v domácnosti zvlhčovat. K dostání jsou elektrické zvlhčovače. Pomůže také sušení prádla v bytě, protože se vlhkost z něho uvolní do ovzduší v místnosti.

Mohlo by vás zajímat:  Vyhazovat čajové sáčky je ten nejhorší nápad. Rostliny, ale i naše vlasy je ocení

Ochladit byt vám pomůže, když do vany nalijete studenou vodu v dostatečném množství a necháte do koupelny dveře otevřené. Voda z vany se bude odpařovat a ochlazovat vzduch v bytě. Pak ale vanu nevypouštějte bez užitku. Můžete ji použít k zalévání pokojových rostlin nebo splachování toalety. Lze v ní v ruce vyprat oblečení.

Pěstujte vhodné pokojové rostliny

I vhodný výběr pokojových rostlin může pomoci snížit teplotu v místnosti. V procesu fotosyntézy produkují kyslík a zvyšují vnitřní vlhkost. Vyplatí se proto mít doma dracénu, sansevieru, břečťan nebo kapradiny.

Zdroj: https://www.environment.sa.gov.au/goodliving/posts/2018/01/keeping-house-cool-efficiently
Přidat na Seznam.cz