Krtky ze zahrady vypudí specifické pachy i zvukové plašiče

Krtky ze zahrady vypudí specifické pachy i zvukové plašiče

Pokud patříte mezi nadšené zahradníky, možná jste si na své zahradě všimli přítomnosti krtků. I když jsou to malí a relativně neškodní tvorové, krtci mohou být na obtíž, protože vytvářejí nevzhledné hromady půdy a mohou způsobit poškození kořenů rostlin. Naštěstí existuje řada přírodních prostředků, kterými se můžete krtků na zahradě zbavit, aniž byste se uchýlili ke škodlivým chemikáliím.

Jak poznat, že máte na zahradě krtky

Než začnete problém krtků na své zahradě řešit, musíte si být jistí, že na vině jsou opravdu krtci. Krtci jsou malá stvoření s válcovitým tvarem těla, mají hebkou, sametovou srst a malé oči a uši. Obvykle jsou dlouzí kolem 15 cm, i když v některých případech mohou mít až 22 cm. Krtci jsou nejaktivnější během jarních a letních měsíců a můžete si všimnout, že v zahradě zanechávají výmluvné hromady půdy. Tyto pahorky mají typicky pyramidový tvar a jsou mnohem větší než vstupní otvor do krtkovy nory.

Mohlo by vás zajímat:  Mech je nepřítel každého trávníku. Zatočte s ním dříve, než pohltí celou zahradu
Zdroj obrázku: Freepik

Přírodní prostředky, jak se zbavit krtků

Existuje řada přírodních prostředků, kterými se můžete krtků na zahradě zbavit. Zde je několik účinných metod:

  • Ricinový olej: Krtci nesnášejí vůni ricinového oleje, takže ho můžete použít k tomu, abyste je udrželi mimo zahradu. Smíchejte jeden díl ricinového oleje se dvěma díly tekutého mýdla a přidejte jej do 5 litrů vody. Pomocí konve naneste roztok na místa, kde jste zaznamenali aktivitu krtků.
  • Výsadba narcisů či afrikánů: Krtci nemají rádi vůni narcisů ani afrikánů, takže vysazení těchto květin po obvodu vaší zahrady udrží krtky daleko.
  • Česnek: Krtci také nesnášejí vůni česneku. Rozdrťte pár stroužků česneku a přidejte je do 5 litrů vody. Nechte směs den nebo dva louhovat, poté ji sceďte a pomocí konve ji naneste na místa, kde jste zaznamenali aktivitu krtků.
  • Vibrační zařízení: Existuje řada dostupných zařízení, která používají vibrace k tomu, aby vyhnala krtky z vaší zahrady. Tato zařízení mohou být umístěna v zemi poblíž aktivity krtků, kde budou vydávat vysoký zvuk, který krtky odradí od vstupu do dané oblasti.
Zdroj: https://smithspestmanagement.com/blog/post/how-to-get-rid-of-moles-in-your-yard-garden/
Přidat na Seznam.cz