Pravidelná výměna povlečení zajistí hygienicky čistou postel

Pravidelná výměna povlečení zajistí hygienicky čistou postel

Ke kvalitnímu spánku patří správná spánková hygiena. Ta obnáší nejíst těžká jídla na noc, spát na pohodlné matraci, dostatečně větrat v ložnici a mít příjemné ložní povlečení. Aby se vám v něm dobře spalo, je třeba ho udržovat v čistotě. Zde ale vyvstává otázka, jak často by se mělo prát. Řada hospodyň v tomto případě dělá zásadní chybu. Která to je?

Roztoči všude, kam se podíváš

V posteli, respektive v lůžkovinách člověk tráví minimálně sedm až osm hodin denně. Během této doby se do nich může dostat velké množství nejrůznějších nečistot – kožního mazu, odumřelých buněk, drobků od jídla (pokud v posteli jíte) nebo pot.

Mohlo by vás zajímat:  Stisknutí některých tlačítek se může nepříjemně prodražit. I při vyšších cenách za energie lze ušetřit

Tyto organické látky se stávají živnou půdou pro roztoče, kteří se pak v lůžkovinách usídlí a žijí v nich. A roztoči, jak je známo, jsou zdrojem případných alergií. I když vaše povlečení vypadá na první pohled čistě, je ve skutečnosti plné těchto roztočů. Opravdu se vám chce spát společně s nimi?

Zdroj obrázku: Freepik

Jak často měnit ložní prádlo

Z výše uvedeného je zřejmé, že povlečení byste měli prát poměrně často. Dříve se udávalo, že by se mělo měnit po čtyřech až šesti týdnech. Ale umíte si představit, kolik těch roztočů v něm za tu dobu bude? Dnes se doporučuje prát lůžkoviny jednou týdně. Je to sice práce navíc, ale pere za vás automatická pračka. A když si pořídíte krepové povlečení, tak ho ani nemusíte žehlit. Jen s touto frekvencí praní budete udržovat svou postel v čistotě.

Mohlo by vás zajímat:  Spálenou žehličku není nutné vyměnit za novou. Pomocí domácích prostředků ji snadno vyčistíte

Jak prát ložní povlečení

Abyste se zbavili nečistot, roztočů, případně hub nebo plísní a bakterií, je zapotřebí ložní prádlo prát alespoň na 60 °C, lépe ovšem na 90 °C. Nepomůže tedy vyprat ho v chladnější vodě, protože ta mikroorganismy nezabíjí. Důležité je také dokonalé proschnutí prádla a následně jeho vyžehlení. Vysoká teplota zničí choroboplodné zárodky. Kdo tedy chce mít postel čistou, postupuje tímto způsobem.

Zdroj: https://www.instructables.com/How-to-Change-Your-Bedsheets/
Přidat na Seznam.cz