Malá změna návyků pomáhá šetřit pitnou vodu i peníze

Malá změna návyků pomáhá šetřit pitnou vodu i peníze

Česká republika zatím s nedostatkem vody nemá žádné velké potíže. Jen občas se po sérii suchých a horkých letních dní stane, že někteří lidé na venkově začnou mít nedostatek vody ve studni. Ale hydrologové už teď varují, že s rostoucím počtem obyvatel a postupujícími klimatickými změnami nás už brzy čekají nepříjemně suché roky. Městská populace to v prvé řadě pocítí rostoucími cenami vodného a stočného. Proto je rozumné si už teď osvojit návyky, které pomohou šetřit vodou, a koneckonců tak ušetřit i vlastní kapsu.

Mohlo by vás zajímat:  Koberce vyčistí citron se solí nebo jedlá soda s octem

Toaleta se dvěma režimy splachování

Splachovací toalety jsou luxusem, který je dodnes velké části světové populace odepřen. A pokud náhodou přiznáte lidem z chudých zemí, že jediným spláchnutím vaším záchodem proteče třeba pětadvacet litrů pitné vody, budou vás pokládat za zbohatlíka. Budete-li mít na toaletě dva režimy splachování, ušetříte i desítky litrů vody denně za každou osobu, která toaletu využívá.

Zdroj obrázku: Freepik

Nenechávejte vodu téct

Dokonce i instruktážní videa, která ještě před několika lety pouštěli stomatologové malým dětem, ukazovala člověka, který si čistil zuby, zatímco mu do umyvadla voda tekla proudem. Za každou minutu puštěného kohoutku přitom takhle může protéct i deset litrů pitné vody. A když je navíc teplá, tím hůře. Dnes už zubaři pouštějí upravená videa a na obalech zubních past výrobci nabádají vodu při čištění vypínat. Totéž však platí i pro holení, mytí vlasů a další činnosti, které běžně v koupelně vykonáváme.

Mohlo by vás zajímat:  Nechtěně zabarvené prádlo lze ještě zachránit pomocí obyčejných domácích surovin

Využívejte správné spotřebiče

Myčka nádobí je mnohem úspornější než ruční mytí. Ale zároveň platí, že je třeba vybrat vhodný přístroj vzhledem k velikosti domácnosti a způsobu, jakým vaříme. Mezi dvěma na první pohled stejnými myčkami může být rozdíl i polovina spotřeby. Při výběru nové myčky si také zkontrolujte, že má úsporný režim, většinou je označený jako eko režim.

Zdroj: https://www.americanrivers.org/rivers/discover-your-river/top-10-ways-for-you-to-save-water-at-home/
Přidat na Seznam.cz