Domácí chléb s naším receptem zvládne upéct i začátečník
Chléb je jedním z nejoblíbenějších pokrmů na světě a pečení vlastního domácího chleba může být skvělým zážitkem. Když si upečete vlastní chléb, můžete si být jisti tím, co do něj dáváte, a navíc si můžete přizpůsobit chuťové vlastnosti podle svých preferencí. V tomto článku vám představíme kroky, jak upéct vynikající domácí chléb.
Co budete potřebovat:
- 500 g hladké mouky
- 10 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 300 ml teplé vody
- 1 lžička cukru (volitelné pro aktivaci droždí)
- Olej nebo máslo na vymazání formy
Postup:
- Příprava droždí: Pokud používáte sušené droždí, můžete ho aktivovat v teplé vodě. V hrníčku smíchejte teplou vodu, cukr a sušené droždí. Nechte směs asi 5-10 minut odstát, dokud nezačne pěnit a zapáchá po droždí. Pokud používáte čerstvé droždí, můžete ho přidat přímo do mouky.
- Smíchání těsta: Do velké mísy přidejte mouku a sůl. Pokud jste použili sušené droždí, přidejte i aktivované droždí. Začněte míchat a postupně přidávejte vodu. Míchejte, dokud nedostanete těsto, které je hladké a nelepivé.
- Hnětení těsta: Těsto vyndejte z mísy na pomoučenou pracovní plochu a hněťte ho asi 10-15 minut. Hnětíme tak dlouho, dokud těsto není pružné a elastické.
- První kynutí: Vytvořte těsto do koule a vraťte ho zpět do mísy. Zakryjte ji utěrkou nebo plastovým obalem a nechte těsto kynout asi 1-2 hodiny, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.
- Formování chleba: Po prvním kynutí vyndejte těsto z mísy a znovu ho krátce hněťte na pomoučené pracovní ploše. Potom vytvarujte těsto do podoby chlebového bochníku a umístěte ho do olejem vymazaného chlebového plechu nebo formy.
- Druhé kynutí: Chléb znovu zakryjte utěrkou nebo plastovým obalem a nechte ho kynout dalších 30-60 minut, nebo dokud zase nezdvojnásobí svůj objem.
- Předehřátí trouby: V této době předehřejte troubu na 220°C.
- Pečení: Chléb dejte do předehřáté trouby a pečte ho asi 30-35 minut, nebo dokud není krásně zlatohnědý a zazní dutý zvuk, když na něj klepnete na spodní část. Nezapomeňte také na křížový řez na vrchní straně chleba, který umožní chlebu stoupat během pečení.
- Vychladnutí: Po upečení vyndejte chléb z trouby a nechte ho vychladnout na mřížce. Je důležité počkat, než chléb úplně vychladne, než ho krájíte.
A to je vše! Nyní máte vynikající domácí chléb, který si můžete podávat s máslem, džemem, sýrem nebo jakýmkoli jiným oblíbeným doplňkem. Pečení domácího chleba může být zábavným a odměňujícím zážitkem, který vám navíc přinese lahodný výsledek. Takže neváhejte a vyzkoušejte si upéct vlastní chléb!
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-white-bread