Selective Focus Shot Adorable Kooikerhondje Dog

Své typické chování psi zdědili po dávných předcích

Mnoho majitelů pejsků se diví tomu, jak se chovají v jejich přítomnosti. Netuší, že je většinou i jejich chyba, když se pes chová zvláštně a nevychovaně. Právě výchova zvířete by měla být na prvním místě, protože už od malého štěněte je potřeba mu dávat najevo, že vy jste pán a on je pouze zvíře, i když milované. Velmi malá změna přitom může pomoci k tomu, abyste se nemuseli rozčilovat nad jeho chováním.

Proč psi chodí v kruhu, než si lehnou?

Některé zvířecí chování je opravdu zvláštní. Nemusí se přitom jednat jen o psy, ale většinou to jsou právě oni, kdo si předtím, než si lehnou, musí své místečko „pošlapat“. Chodí několikrát v kruhu, než si opravdu lehnou. Takové chování už mají naprogramované od pradávna. Jak ale poznat, že je něco špatně?

Mohlo by vás zajímat:  Seznamovací aplikace snižují sebevědomí a mohou vyvolat úzkosti

Jestliže vám pes škrábe podlahu nebo nábytek, určitě je to nepříjemné nejen pro něj, ale také pro vás. V některých případech je nežádoucí, aby používal pes drápy k vytvoření pelíšku. Proč to ale psi dělají? Jsou to reflexy z doby, kdy byli ještě divokými zvířaty. Proto je vhodné dát psovi pelíšek na zem, kde si ho přetvoří a označí podle svého.

Jack Russell Sits Floor Near His Master S Feet
Zdroj obrázku: Freepik

Jejich přirozené chování musíte pozměnit

Venku v přírodě se psi také museli chránit před hmyzem nebo hlodavci. To dnes samozřejmě nepotřebují, i tak ale můžete vidět, že na gauči nebo v pelíšku hrabou nohama, aby si vytvořili bezpečné místo. Na posteli nebo pelechu se pak pes točí dokola, než si opravdu lehne. Udělat to může i několikrát za sebou. Venku si někdy musí hloubit i nory a díry, a proto může škrábat podlahu.

Mohlo by vás zajímat:  S rýží je život mnohem jednodušší. Zjistěte, kde všude se dá šikovně využít

Jak takové chování omezit, nebo ho úplně odnaučit? Pokud se tak děje, rozhodně nemusíte mít obavy, že jde o problém. Pokud ale pes spí zvláštně, má jiné polohy nebo naopak nebude škrábat, může se jednat o zdravotní komplikace a svým chováním vám to dává najevo. K tomu se přidruží ještě další příznaky, jako je zvýšená žízeň nebo naopak nechuť k jídlu.

Zdroj: https://vcahospitals.com/know-your-pet/why-dogs-turn-around-before-lying-down
Přidat na Seznam.cz