Winter Asphalt Macro Path Through Snow Sidewalk Is Winter

Sůl na chodnících škodí životnímu prostředí, agresivní je také pro vozidla

Během zimních měsíců jsou chodníky často pokryty vrstvou sněhu a ledu, což zvyšuje riziko úrazů pro chodce. Tradičním způsobem, jak se s tím vypořádat, bylo použití soli (chloridu sodného) na odklízení ledu a sněhu. Nicméně existuje stále více důvodů, proč bychom měli zvažovat alternativy k solení chodníků, zejména z ekologických důvodů. V tomto článku se podíváme na několik argumentů proč chodníky v zimě nesolit.

1. Škodlivý vliv na životní prostředí:

Jedním z hlavních problémů spojených se solením chodníků je jeho škodlivý vliv na životní prostředí. Sůl se rozpouští a proniká do půdy a vody. Tento proces může mít negativní dopad na rostliny a zvířata, která jsou vystavena soli. Především může sůl ovlivnit půdní strukturu a složení, což má dlouhodobý vliv na ekosystém.

Mohlo by vás zajímat:  Pečicí trouba je důležitou investicí. Nákup je dobré si pořádně rozmyslet

2. Poškození rostlin a stromů:

Sůl může poškodit kořeny rostlin a stromů v okolí chodníků. Kombinace soli a vody vytváří salinické prostředí, které je pro mnoho rostlin nepříznivé. To může vést k poškození rostlin a stromů a dokonce k jejich úhynu.

Background Texture Stone Tiles Park Alley Melting Snow Roadside
Zdroj obrázku: Freepik

3. Koroze vozidel a infrastruktury:

Sůl může také způsobit korozi na vozidlech a infrastruktuře. Koroze může výrazně zkrátit životnost automobilů a způsobit drahé opravy mostů, silnic a další infrastruktury.

4. Zdravotní rizika pro lidi:

Sůl může mít také negativní vliv na lidské zdraví. Při nadměrné expozici soli může dojít k podráždění kůže, očí a dýchacích cest. Navíc, konzumace vody znečištěné solí může způsobit problémy s ledvinami a krevním tlakem.

Mohlo by vás zajímat:  Ze zbytků mýdla snadno vyrobíte mýdlo nové nebo pečující peeling. Jednoduchý postup zvládne každý

5. Alternativní ekologické možnosti:

Existují alternativy k solení chodníků, které jsou méně škodlivé pro životní prostředí a zdraví lidí. Mezi ně patří:

  • Písek: Písek poskytuje přilnavost na kluzkém povrchu a není škodlivý pro životní prostředí. Je vhodný jako doplněk k dalším odklízecím metodám.
  • Piliny: Piliny jsou levnou a ekologickou alternativou. Přidávají se na povrch sněhu a ledu a zlepšují přilnavost.
  • Biotopné posypy: Některé oblasti používají posypy z přírodních materiálů, jako jsou dřevěné štěpky nebo sláma. Tyto materiály jsou ekologicky šetrné a nemají negativní vliv na životní prostředí.
  • Elektrické topení pod chodníkem: V některých oblastech jsou chodníky vybaveny podlahovým topením, které zabraňuje vzniku ledu.
Mohlo by vás zajímat:  Cibulový postřik sníží množství klíšťat na zahradě

Celkově lze říci, že solení chodníků má vážné ekologické a zdravotní dopady. Je důležité zvažovat alternativy a hledat ekologické metody odklízení sněhu a ledu, které budou bezpečné pro životní prostředí a zdraví lidí.

Zdroj: https://www.nytimes.com/2022/01/07/climate/road-salt-water-supply.html
Přidat na Seznam.cz