Indoor Fern Plant White Background

Hnojivo z kávy potěší kapradiny a dodá jim novou energii

Máte doma kapradiny? Tyto květiny jsou velmi oblíbené zejména proto, že nevyžadují žádnou zvláštní péči. Samozřejmě ale budou potřebovat dostatek vody a také hnojiva, díky kterému se jim bude dařit. Vyrobit si ho můžete i doma.

Jaké hnojivo pro ně bude vhodné?

Milujete kávu? Pak byste neměli vyhazovat kávovou sedlinu, pokud máte doma kapradiny. Můžete z ní udělat skvělé hnojivo, které se bude hodit nejen pro pokojové, ale také zahradní květiny. Hnojivo z kávové sedliny rostlinám dodá spoustu živin, které jim umožní růst a následně také kvést. Těšit vás tak budou velmi dlouho.

Mohlo by vás zajímat:  Odhlučnění domácnosti - proč a jak ho realizovat?

Látky ze sedliny se budou uvolňovat postupně, takže rostlina bude mít dostatek živin po celé dny. Sedlina ale není vhodná pro každou rostlinu. Hodí se hlavně pro acidofilní květiny, mezi které patří právě kapradiny, ale také hortenzie. Kávovou sedlinu můžete použít také na orchideje. Hodit se bude na mulčování rostlin, jako přísada do kompostu nebo na zalévání.

Indoor Fern Leaves Bright Room
Zdroj obrázku: Freepik

Jak připravit hnojivo pro rostliny?

Pro přípravu kávového hnojiva budete potřebovat jen kávovou sedlinu, kterou smícháte se sklenicí vody. Musíte počkat, až sedlina nabobtná, a poté promíchejte a rostliny zalijte. Nejlepší je použít sedlinu čerstvou. Tento postup pak opakujte každých 14 dní. K přípravě hnojiva můžete použít i zbytek nedopité kávy, abyste ho nemuseli vyhazovat.

Mohlo by vás zajímat:  Kyselina citronová je vhodná pro čištění i dezinfekci, nahradí chemické přípravky

Na zahradu budete potřebovat větší množství než na pokojové květiny, proto se vyplatí mít po ruce kbelík, ve kterém smícháte sedlinu s vodou. K tomu, abyste půdu obohatili i rostlinám v květináčích, vám budou stačit pouze dvě lžičky sedliny, kterou přidejte na dno květináče. Existují také další možnosti, jak kávovou sedlinu využít. Kromě ní ale můžete jako hnojivo použít také čajovou sedlinu.

Zdroj: https://www.homesandgardens.com/advice/are-coffee-grounds-good-for-plants
Přidat na Seznam.cz