Bush Stingingnettles Nettle Leaves Top View Botanical Greenery Common Nettle Plant Texture

Proti mšicím v zahradě účinkuje efektivně kopřivový postřik

Mšice. Téma, které mezi zahradníky rezonuje po celou pěstitelskou sezónu. Jedná se totiž o nebezpečné škůdce, kteří mohou přivést zahradu a záhony k záhubě. Rychle se rozmnožují a vytvářejí rozsáhlé kolonie, vysávají rostlinné šťávy z mladých rostlinek a naopak vylučují medovici, která vede k rozvoji šedé plísně. Tím výčet pohrom nekončí, tito drobní žravci ještě přenášejí různé druhy virů, čímž likvidují zeleninu, ovocné stromky i okrasné rostliny. Co dělat? Připravit si domácí sprej, díky kterému mšice zmizí.

Nebezpeční škůdci

Mšice patří mezi polokřídlý hmyz a jen v Evropě se nachází přes osm stovek druhů. Živí se paraziticky na vegetaci, ze které vysávají rostlinné šťávy. Mšice jsou malé, mají okolo 5 milimetrů, ale vytvářejí obrovské kolonie. Za sezónu se dokážou rozmnožit do dalších 16 generací, proto důsledky bývají hrozivé. Běžně se mšice vyskytují bez křídel, v případě nedostatku potravy se ale vylíhnou okřídlení jedinci, kteří se přesunou v rámci zahrady na další rostliny.

Mohlo by vás zajímat:  Podzim na zahradě: čas je na úklid, ochranu rostlin před mrazem i plánování další sezóny
Zdroj obrázku: Freepik

Okamžitý zásah jako řešení

Právě rychlost, se kterou se rozmnožují, je důvodem pro okamžitý zásah. Rostliny se musí pravidelně kontrolovat a hned při objevení mšic se musí použít účinný postřik. V hobbymarketech se samozřejmě prodává nesčetně přípravků proti mšicím, mohou však obsahovat nebezpečné nebo agresivní látky, které se následně dostanou do ovoce a zeleniny. Vhodnější je volit přírodní způsob, například aplikovat kopřivový roztok, který si lze snadno připravit doma, nadto nemá na plody žádný negativní dopad.

Mohlo by vás zajímat:  Před odjezdem na dovolenou potřebuje naše zahrada dostatek péče

Jak připravit kopřivový insekticid

Kopřivy obsahují flavonoidy, které působí insekticidně i fungicidně. Nejprve je nutné si připravit kopřivovou kejdu z jednoho kilogramu listů kopřiv, které se nakrájí nadrobno, vloží do nádoby a zalijí 10 litry vody. Vršek se přikryje gázou, směs se musí každodenně promíchat. Asi po dvou týdnech, když nejsou na povrchu bubliny, je roztok připravený. Po přecedění se používá hrnek roztoku, který se smíchá s 20 hrnky vody a roztok se aplikuje na rostliny.

Zdroj: https://www.mygarden.com/gartenpraxis/pflanzenschutz/best-home-remedies-aphids-29376
Přidat na Seznam.cz